Na čekanju šest godina
302

Aktivisti ponovo pred Parlamentom FBiH pozivaju na usvajanje Zakona o zaštiti okoliša

Dž. L.
Aktivisti Aarhus centra pred Parlamentom FBiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Aktivisti Aarhus centra pred Parlamentom FBiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Predstavnici Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH" danas su ponovo organizovali mirne proteste ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, a kako bi pozvali na hitno usvajanje Zakona o zaštiti okoliša FBiH.

Izvršna direktorica Aarhus centra Emina Veljević obratila se novinarima u ime Eko BiH mreže i Koalicije za zaštitu rijeka kazavši kako se nada da će vlasti danas uvažiti zahtjeve aktivista.

"Okupili smo se kako bismo još jednom zamolili delegaciju Doma naroda Federacije BiH da usvoji Zakon o zaštiti okoliša koji je krovni zakon za regulisanje ove oblasti, a na koji čekamo više od šest godina. Ovo je treće mirno okupljanje koje smo organizovali za vrijeme pandemije, a kolege iz drugih gradova su također na putu da nam se pridruže i podrže naše aktivnosti", kazala je Veljević.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Ona dodaje da je pandemija usporila usvajanje zakona, ali kako to nije izgovor za sve prethodne godine. Drugi zakoni su bili na dnevnom redu Doma naroda FBiH i iz tog razloga je Zakon o zaštiti okoliša još na čekanju.

"Nadamo se da je konačno došao taj dan i da će danas jednoglasno biti usvojen zakon, jer naš okoliš više ne može čekati", istakla je Veljević.

Aktivisti se nadaju usvajanju zakona zajedno sa svih 11 pratećih amandmana koje je predložio nevladin sektor, dok je Zastupnički dom FBiH usvojio pet amandmana.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Podsjetimo da je u septembru 2019. usvojen Prijedlog zakona o zaštiti okoliša FBiH. Međutim, Dom naroda Parlamenta FBiH još uvijek nije usvojio zakon, iako je u komunikaciji s Evropskom unijom kao krajnji rok za usvajanje ovog zakona naveden maj 2020. godine.