Ukazali na propuste
69

Aktivisti grupe "Pravda za Davida": Zašto su Dodik i Lukač usmjeravali istragu

Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Aktivisti Grupe "Pravda za Davida“ danas su se na konferenciji za medije obratili javnosti povodom 300 dana rada te grupe i 10 mjeseci od nestanka Davida Dragičevića, čije je tijelo pronađeno 24. marta prošle godine u koritu rijeke Vrbas u Banjoj Luci.

Ozren Perduv i Dragan Dabić na konferenciji su ukazali na brojne propuste tužilaštva, policije, tvrdeći da je, uporedo s tim, vlast u RS, svjesno usmjeravala istragu u željenom pravcu.

Na početku obraćanja poručili su da grupa "Pravda za Davida" opstaje uprkos sve težim i sve brutalnijim napadima, te uprkos činjenici što Davor Dragičević nije u mogućnosti da slobodno djeluje. Ističu da ih posebno nepravda i tuga roditelja Davida obavezuje na aktivizam.

"Izvještaj mrtvozornika, koji je utvrdio da Davidovo ijelo nije bilo 36 sati u vodi, da u džepovima nije bilo mobitela, je nestao i osnovano sumnjamo da je nestao jer se ne uklapa u priču institucija. Šta je Tužilašto poduzelo da utvrdi ko je odgovoran zbog nestanka ovog izvještaja", upitali su na konferenciji za novinare.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

U osvrtu na istupe zvaničnika u vezi s ovim slučajem podsjetili su da se ubrzo nakon smrti Davida oglasio ministar MUP-a Dragan Lukač kazavši da je smrt nastupila utapanjem.

"Zašto se ministar upleo u istragu, to nije njegov posao. Nigdje u svijetu to ministri ne rade. Drugi upliv u istragu je poziv tadašnjeg predsjednika RS Milorada Dodika da se obavi dodatna ekspertiza smrti. Da li je predsjednik ovlašten usmjeravati istragu i kako može policija izvršavati njegove naredbe", upitali su Perduv i Dabić.

Naglasili su da je tužilac radio svoj posao istragu ne bi vodila policija nego on.