{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aktivisti Crvenog križa posjetit će 9.000 porodica nestalih

F
20.4.2012. u 15:21
0
0
Aktivisti Crvenog križa posjetit će 9.000 porodica nestalih
0
Aktivisti Crvenog križa posjetit će 9.000 porodica nestalih
Foto: Arhiv
U okviru podrške domaćim institucijama da nastave proces traženja, Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) i Društvo Crvenog kiža BiH (DCKBiH) će u zajedničkoj akciji posjetiti 9.000 porodica koje su svoje nestale članove prijavile Crvenom križu, a čija sudbina je još nepoznata.
Planirano je da će u okviru ove akcije, do kraja 2014. godine svi podaci o nestalim osobama, kao i odgovornost za postupanje s tim podacima, biti prenijeti iz MKCK u Institut za nestale osobe BiH.

„Pitanje nestalih osoba je najbolnije humanitarno pitanje u Bosni i Hercegovini, i zaslužuje prioritetno rješavanje", izjavio je šef Delegacije MKCK u BiH Boris Kelečević.

Dodao je da će MKCK i DCK, kao partneri Instituta za nestale osobe (INO) Bosne i Hercegovine, u skladu sa sporazumom potpisanim danas u Bijeljini doprinijeti procesu verifikacije podataka o nestalim osobama, koji je trenutno jedna od osnovnih aktivnosti Instituta.

Time će biti podržane aktivnosti na kompletiranju Centralne evidencije podataka o nestalim osobama koja je od velikog značaja za porodice nestalih u BiH.

Jedinstvena mreža Službe traženja DCKBiH, koja obuhvata 147 organizacija CK u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu BiH, u toku naredne dvije godine angažovat će oko 200 profesionalnih uposlenika i volontera u ovoj akciji. DCKBiH će tokom posjeta pružiti priliku porodicama nestalih osoba da ažuriraju podatke o svojim nestalim srodnicima i upoznati ih o svim uslugama vezanim za proces traženja koje mogu dobiti u najbližoj organizaciji' Crvenog križa", objasnio je generalni sekretar DCK BiH Dušan Kulušić.

Pošto značajan broj porodica nestalih osoba živi u inostranstvu, MKCK i DCK će putem nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca stupiti u kontakt s njima, te im i ubuduće olakšavati kontakt s INOBiH vezan za traženja njihovih nestalih srodnika, saopćeno je iz Društva Crvenog križa BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: