BiH
0

Aktivisti Crvenog križa posjetit će 9.000 porodica nestalih

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U okviru podrške domaćim institucijama da nastave proces traženja, Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) i Društvo Crvenog kiža BiH (DCKBiH) će u zajedničkoj akciji posjetiti 9.000 porodica koje su svoje nestale članove prijavile Crvenom križu, a čija sudbina je još nepoznata.

Planirano je da će u okviru ove akcije, do kraja 2014. godine svi podaci o nestalim osobama, kao i odgovornost za postupanje s tim podacima, biti prenijeti iz MKCK u Institut za nestale osobe BiH.

„Pitanje nestalih osoba je najbolnije humanitarno pitanje u Bosni i Hercegovini, i zaslužuje prioritetno rješavanje", izjavio je šef Delegacije MKCK u BiH Boris Kelečević.

Dodao je da će MKCK i DCK, kao partneri Instituta za nestale osobe (INO) Bosne i Hercegovine, u skladu sa sporazumom potpisanim danas u Bijeljini doprinijeti procesu verifikacije podataka o nestalim osobama, koji je trenutno jedna od osnovnih aktivnosti Instituta.

Time će biti podržane aktivnosti na kompletiranju Centralne evidencije podataka o nestalim osobama koja je od velikog značaja za porodice nestalih u BiH.

Jedinstvena mreža Službe traženja DCKBiH, koja obuhvata 147 organizacija CK u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu BiH, u toku naredne dvije godine angažovat će oko 200 profesionalnih uposlenika i volontera u ovoj akciji. DCKBiH će tokom posjeta pružiti priliku porodicama nestalih osoba da ažuriraju podatke o svojim nestalim srodnicima i upoznati ih o svim uslugama vezanim za proces traženja koje mogu dobiti u najbližoj organizaciji' Crvenog križa", objasnio je generalni sekretar DCK BiH Dušan Kulušić.

Pošto značajan broj porodica nestalih osoba živi u inostranstvu, MKCK i DCK će putem nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca stupiti u kontakt s njima, te im i ubuduće olakšavati kontakt s INOBiH vezan za traženja njihovih nestalih srodnika, saopćeno je iz Društva Crvenog križa BiH.