Popucali zidovi
54

Aktivirano klizište kod kuće Šečića u Svrakama: Mislili smo da se sve ruši i pobjegli

Piše: Dž. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Porodica Šečić iz sarajevskog naselja Svrake u Vogošći jutros je preživjela veliki strah kada se iznad njihove kuće aktiviralo klizište. Kako pričaju, morali su pobjeći jer su mislili da će im se kuća srušiti.

"Probudio me jak udar u kući jutros oko pola devet. Mislio sam da se nešto ruši napolju. Međutim, to je bilo pokretanje zemlje. Nakon nekoliko minuta nazvala me snaha i rekla kako je s djecom izašla kroz prozor jer nije mogla kroz vrata. Brat i otac su bili na poslu", kazao je Dino Šečić koji u kući u Svrakama živi s ocem, bratom, snahom i njihovom djecom.

Dino je potom pozvao Civilnu zaštitu Općine Vogošća koja se brzo pojavila ispred njegove kuće. Međutim, tu nije bio kraj horora. Samo nekoliko sati poslije, klizište iznad kuće porodice Šečić ponovo se pokrenulo, kada je kuća i popucala.

"Pomislili smo da se kuća ruši i pobjegli smo. Kad se smirila situacija, vratili smo se i pokupili nekoliko stvari koje smo ostavili kod komšije. Pripadnici Civilne zaštite pregledali su kuću i klizište te nam rekli da će pozvati drugu ekipu jer ovakvi slučajevi nisu u njihovoj nadležnosti. Rekli su nam da će sutra doći geolozi da vide je li ovo sigurno mjesto za živjeti. Večeras ćemo se negdje smjestiti dok se nešto ne riješi", ispričao nam je Dino.

Porodica Šečić i ranije je imala problema s klizištem koje je prijetilo ugroziti njihov krov nad glavom. Kažu nam kako su četiri puta pozivali stručnjake da izađu na teren, ali nikada niko ništa nije uradio da zaštiti njihovu kuću. Sve su morali sami. Inače, kuću u Svrakama izgradili su 1997. godine, otkad i žive u njoj.

Podsjećamo, prije nekoliko godina klizište u Svrakama ugrozilo je nekoliko porodičnih kuća. Mještani ovog vogošćanskog naselja u strahu su kako će ponovo doživjeti ono što im se desilo 2014. godine. Nadaju se kako će im pomoći nadležni iz Općine Vogošća.