{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Aktiva Sinskadade" donirala računarsku opremu i dva tonska studija Biblioteci za slijepe i slabovidne osobe

F
5.1.2007. u 12:22
0
0
"Aktiva Sinskadade" donirala računarsku opremu i dva tonska studija Biblioteci za slijepe i slabovidne osobe
0
"Aktiva Sinskadade" donirala računarsku opremu i dva tonska studija Biblioteci za slijepe i slabovidne osobe
Međunarodna organizacija "Aktiva Sinskadade" iz Švedske donirala je računarsku opremu za štampariju s Brajevim pismom i dva tonska studija za potrebe Biblioteke za slijepe i slabovidne osobe u BiH.
Prema riječima direktora Biblioteke Sakiba Pleha, suradnja s ovom organizacijom nastavit će se i u 2007.

"Planirana je i dogovorena realizacija projekta nabavke i dodjele 500 CD plejera korisnicima Biblioteke te ugradnja novih polica za knjige", izjavio je za FENU Pleh.

Biblioteka koja broji 1.100 članova s područja BiH, bivše Jugoslavije, Švedske, Norveške, Danske i SAD-a je u toku 2006. u tehnikama dostupnim slijepim i slabovidnim osobama (tonski zapis i Brajevo pismo) realizirala adaptaciju 66 knjiga. Izdato je deset brojeva časopisa "Svjetlo misli" koji obrađuje teme iz kulture, nauke i umjetnosti.

Biblioteka ima i svoja isturena odjeljenja u Tuzli, Zenici, Bihaću, Goraždu i Švedskoj a 2006. se s pet naslova na CD-u predstavila na sajmu knjige u SAD-u. Za istureno odjeljenje Biblioteke u Švedskoj urađen je 51 naslov na CD-u.

"U realiziranju ovih projekata pomogli su nam Fondacija za izdavaštvo i nakladništvo koja je, na ime proizvodnje knjiga za biblioteke širom FBiH, donirala određena sredstva, zatim Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta koje je doniralo sredstva na ime zaštite kulturno-historijskog nasljeđa Biblioteke", kazao je Pleh.

Biblioteci je, po javnom pozivu koji je raspisala Vlada Republike Hrvatske a koji se odnosio na zadovoljavanje kulturnih potreba Hrvata u BiH, odobren otkup 31 naslova hrvatskih nakladnika i izdavača i to od Knjižnice slijepih iz Zagreba.

Biblioteka je u skladu s programskim ciljevima i zadacima u 2006. imala značajne aktivnosti na otvaranju isturenih odjeljenja, održavanju književnih večeri poznatih bh. književnika i prezentaciji određenih književnih djela. Prvi put Biblioteka je učestvovala na Sajmu knjiga i učila u Skenderiji kao izdavač i na taj način prezentirala izdavačku djelatnost koja, prema mišljenju Centra za ISBN, spada u prvu kategoriju izdavača u BiH.

Planovi razvoja, rada i djelovanja ove ustanove će, kako je najavio Pleh, u 2007. biti usmjerene na rješavanje statusa Biblioteke na državnom nivou.

"Naravno, Biblioteka će i dalje prevoditi naslove najtraženijih knjiga i biti na usluzi svojim korisnicima. Već u januaru planirano je finaliziranje i promocija knjige "Bosanska dolina piramida" autora Semira Osmanagića koju smo preveli na Brajevo pismo", izjavio je Pleh.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: