BiH
0

"Aktiva Sinskadade" donirala računarsku opremu i dva tonska studija Biblioteci za slijepe i slabovidne osobe

FENA
Međunarodna organizacija "Aktiva Sinskadade" iz Švedske donirala je računarsku opremu za štampariju s Brajevim pismom i dva tonska studija za potrebe Biblioteke za slijepe i slabovidne osobe u BiH.

Prema riječima direktora Biblioteke Sakiba Pleha, suradnja s ovom organizacijom nastavit će se i u 2007.

"Planirana je i dogovorena realizacija projekta nabavke i dodjele 500 CD plejera korisnicima Biblioteke te ugradnja novih polica za knjige", izjavio je za FENU Pleh.

Biblioteka koja broji 1.100 članova s područja BiH, bivše Jugoslavije, Švedske, Norveške, Danske i SAD-a je u toku 2006. u tehnikama dostupnim slijepim i slabovidnim osobama (tonski zapis i Brajevo pismo) realizirala adaptaciju 66 knjiga. Izdato je deset brojeva časopisa "Svjetlo misli" koji obrađuje teme iz kulture, nauke i umjetnosti.

Biblioteka ima i svoja isturena odjeljenja u Tuzli, Zenici, Bihaću, Goraždu i Švedskoj a 2006. se s pet naslova na CD-u predstavila na sajmu knjige u SAD-u. Za istureno odjeljenje Biblioteke u Švedskoj urađen je 51 naslov na CD-u.

"U realiziranju ovih projekata pomogli su nam Fondacija za izdavaštvo i nakladništvo koja je, na ime proizvodnje knjiga za biblioteke širom FBiH, donirala određena sredstva, zatim Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta koje je doniralo sredstva na ime zaštite kulturno-historijskog nasljeđa Biblioteke", kazao je Pleh.

Biblioteci je, po javnom pozivu koji je raspisala Vlada Republike Hrvatske a koji se odnosio na zadovoljavanje kulturnih potreba Hrvata u BiH, odobren otkup 31 naslova hrvatskih nakladnika i izdavača i to od Knjižnice slijepih iz Zagreba.

Biblioteka je u skladu s programskim ciljevima i zadacima u 2006. imala značajne aktivnosti na otvaranju isturenih odjeljenja, održavanju književnih večeri poznatih bh. književnika i prezentaciji određenih književnih djela. Prvi put Biblioteka je učestvovala na Sajmu knjiga i učila u Skenderiji kao izdavač i na taj način prezentirala izdavačku djelatnost koja, prema mišljenju Centra za ISBN, spada u prvu kategoriju izdavača u BiH.

Planovi razvoja, rada i djelovanja ove ustanove će, kako je najavio Pleh, u 2007. biti usmjerene na rješavanje statusa Biblioteke na državnom nivou.

"Naravno, Biblioteka će i dalje prevoditi naslove najtraženijih knjiga i biti na usluzi svojim korisnicima. Već u januaru planirano je finaliziranje i promocija knjige "Bosanska dolina piramida" autora Semira Osmanagića koju smo preveli na Brajevo pismo", izjavio je Pleh.