Potrebna prevencija
0

Akteri sastanka o sanaciji "Bijelog mora" iz taložnice u Lukavcu iznenađeni sporošću procesa istrage

FENA
Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, Općine Lukavac i kompanije 'Soda Sisecam' iz Lukavca razgovarali su danas u vezi s incidentom izlijevanja sadržaja iz taložnice „Bijelo more“ u Lukavcu, te se informirali o aktivnostima u cilju sanacije, ali i prevencije da se slična situacija ne bi ponovila.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Vlade TK, premijer Jakub Suljkanović je istaknuo da je Vlada, iako nema pravnu nadležnost u toj situaciji, s aspekta sigurnosti građana i zaštite životne okoline zainteresirana za provođenje aktivnosti sanacije i prevencije.

"Nadležni inspekcijski i pravosudni organi vode procese u vezi s incidentom iz aprila ove godine, a Vlada (osim od Agro - pedološkog zavoda i Agencije za vodno područje rijeke Save) nema informacija dokle su procesi stigli i u kojem smjeru se situacija odvija", rekao je premijer Suljkanović.

Iznenađenje sporošću provođenja tih procesa nije krio ni generalni direktor SISECAM Soda Lukavac Sefa Özincegedik.

"Građani ne treba da budu zabrinuti za eventualno namirenje štete, ali moramo sačekati da nadležni organi donesu ocjene i odluke. Nakon toga ćemo krenuti u procese naknade štete", rekao je direktor Özincegedik.

Dodao je da se sporna taložnica od dana incidenta više ne koristi, "zatvorena je pukotina, ojačani su svi drugi zidovi na svim taložnicama, a nadležne institucije rade na ispitivanju kvaliteta zidova taložnica“.

"Direktor je rekao i da 'Soda' već radi na realizaciji projekta prelaska na novi sistem upravljanja otpadom, što će rezultirati zatvaranjem taložnica "Bijelo more“. S tim u vezi, direktor je od Vlade zatražio pomoć da se procesi ubrzaju i omogući brža realizacija tog projekta", saopćeno je.

Premijer Suljkanović i ministri su izrazili volju i spremnost da, u skladu s mogućnostima i nadležnostima kantonalnih institucija, pomognu bržu realizaciju tog projekta.

"Načelnik Općine Lukavac Edin Delić izrazio je zahvalnost Vladi Tuzlanskog kantona za sazivanje današnjeg sastanka, iskazivanje brige, ali i htjenja da se slični incidenti u budućnosti preveniraju, te pomogne 'Sodi' da prevaziđe probleme s kojima se suočava", saopćeno je.