Lista kandidata
19

Akter afere "Dva papka" postaje državni ministar, "upada" li Jusko umjesto Radončića

D. Be.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ) u ponedjeljak će imati spremne liste imena za nove ministarske pozicije u državnoj vladi. Da bi posao bio završen potrebno je i da SDA, sa koalicionom partnerima SBB-om i DF-om, dostavi tri imena.

Raspodjela resora u Vijeću ministara BiH davno je završena i ukoliko ne bude većih promjena imena novih ministara su manje-više poznata. Ipak, kako saznajemo u novom ministarskom sazivu umjesto planiranog Nedeljka Ćubrilovića na funkciji ministra za promet i komunikaciju naći će se Vojin Mitrović, jedan od aktera velike afere "Dva papka" kada je formirana vlast u RS-u kupovinom poslanika.

Još jedna promjena u imenu kandidata za ministra mogla bi doći iz bloka SDA-SBB-DF. Naime, iako se tvrdilo da će se lider SBB-a Fahrudin Radončić vratiti na mjesto ministra sigurnosti BiH pojavila se nezvanična informacija da bi Ismir Jusko, aktuelni ministar za boračka pitanja u Kantonu Sarajevo, trebao preuzeti poziciju koju trenutno obnaša Dragan Mektić.

DNS ili US biraju ministra za ljudska prava i izbjeglice

Upitna pozicija je u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, gdje je prema sporazumu SDA, SNSD-a i HDZ-a dogovoreno da će tu ministarsku poziciju popuniti "nestranački kandidat“ iz reda Ostalih.

Iako se spekulisalo da će tog kandidata predložiti Socijalistička partija, nezvanično saznajemo da će SNSD dati mogućnost DNS-u ili Ujedinjenoj Srpskoj da predlože "nestranačkog kandidata iz reda Ostalih“. Samim tim, za pretpostaviti je da će taj ministar biti "prešutno" blizak SNSD-u.

Time bi SNSD i njegovi partneri prema križaljci dobili predsjedavajućeg Vijeća ministara na čijem čelu je već Zoran Tegeltija, te Ministarstvo saobraćaja i komunikacija (potencijalni kandidat Vojin Mitrović) Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (potencijalni kandidat Staša Košarac) i Ministarstvo za ljudska prava (nestranački kandidat).

SDA je "odabrala" Ministarstvo vanjskih poslova gdje bi za ministricu trebala biti imenovana Bisera Turković, dok bi na čelu Ministarstva odbrane trebao zasjesti DF-ov Sifet Podžić. Kao što smo spomenuli, prvi čovjek Ministarstva sigurnosti BiH mogao bi biti Ismir Jusko.

Čavara na dvije stolice u izvršnoj vlasti?

HDZ će dobiti tri ministarstva, a prema dosadašnjim informacijama Vjekoslav Bevanda će ostati prvi čovjek Ministarstva finansija, Josip Grubeša u Ministarstvu pravde, dok bi ministar civilnih poslovao trebao biti Marinko Čavara.

Ono što je interesantno u potencijalnom imenovanju Marinka Čavare za državnog ministra jeste činjenica da Čavara trenutno obnaša i funkciju predsjednika Federacije BiH. U slučaju da bude imenovan za ministra civilnih poslova BiH, on bi morao odstupiti sa funkcije predsjednika bh. entiteta s obzirom da nije moguće istovremeno obavljati dvije funkcije u izvršnoj vlasti i pitanje je šta bi uslijedilo nakon toga na entitetskom nivou s obzirom da proces formiranja nove vlasti na nivou FBiH još nije otpočeo.

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas kako očekuje da će do kraja iduće sedmice biti izvršena provjera kandidata za ministarska mjesta u Vijeće ministara, a sjednica Parlamenta BiH bi u tom slučaju bila zakazana 18. decembra, a najkasnije do 23. decembra na kojoj bi bilo izabrano novo Vijeće ministara BiH.