BiH
0

Akreditivi novoimenovanog ambasadora Koreje

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog nerezidentnog ambasadora Republike Koreje za BiH Suh Chung-Ha.

Radmanović je ambasadoru Suh Chung-Hau poželio uspješnu misiju te naglasio da su politički i ekonomski odnosi između BiH i Republike Koreje veoma dobri i da kao takvi čine realnu pretpostavku za unapređivanje privredne saradnje i investiranja.

Razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i Republici Koreji, a Radmanović je istakao da je BiH, potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i provođenjem reformi društva u skladu s evropskim standardima, spremna u toku godine podnijeti aplikaciju za status kandidata za članstvo u EU.

To će, kazao je Radmanović, značiti trajnu stabilnost cijele regije i najbolji poziv vodećim kompanijama Republike Koreje i drugih zemalja za strana ulaganja i investiranje u BiH.

Ambasador Chung-Ha je rekao da je Koreja uspjela od siromašne zemlje izrasti u izrazito razvijenu zemlju koja je spremna i dalje gajiti prijateljske odnose prema BiH.

Dodao je da će u toku mandata, bez obzira na ekonomsku krizu, raditi na privlačenju stranih investitora u BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.