Novi projekat
0

Akreditacije fakulteta za kvalitetnije obrazovanje

FENA
Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Nihad Fejzić najavio je danas da bi početkom naredne godine u BiH trebalo da se otpočne s akreditacijom visokoškolskih ustanova, a što treba da osigura kvalitet visokog obrazovanja i prepoznavanje diploma iz BiH na evropskom prostoru.

Kako bi se do toga došlo neophodno je, ističe, do kraja 2009. donijeti sve provedbene dokumente, a povodom izrade prijedloga Pravilnika o postupku akreditacije visokoškolskih ustanova u BiH danas su u Banjoj Luci održane javne konsultacije i prezentacija prijedloga seta dokumenata za akreditaciju.

Prijedlog akreditacionog modela i Pravilnik o akreditaciji visokoškolskih ustanova u BiH izradila je Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta na osnovu Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, pozitivnih iskustava zemalja iz okruženja i evropskih akreditacionih praksi.

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Fejzić je rekao da pravilnik propisuje metodološki postupak kojim će se raditi proces akreditacije, a Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH predviđeno je akreditovanje svih visokoškolskih ustanova.

"Akreditacija je postupak koji je uveden kao jedan od temelja Bolonjskog procesa kod zemalja koje su potpisale Bolonjsku deklaraciju. Akreditacija visokoškolskih ustanova bit će bazirana na evropskom modelu, a to je jedan dug i zahtjevan posao s ciljem da prostor visokog obrazovanja u narednom periodu postane dio evropskog visokoobrazovnog prostora“, naglasio je on.

Podsjetivši da, prema zvaničnim statistikama, svega šest posto radne snage u BiH je visokobrazovano, a u evropskim zemljama te cifre prelaze 50 posto, Fejzić je u izjavi novinarima kazao da BiH treba da bude zemlja znanja i da stoga predstoji još dosta posla, a prvenstvno je težište na tome da sve visokoškolske ustanove bilo javne ili privatne moraju biti akreditovane po evropskim standardima.

Ekspert Vijeća Evrope i bivši predsjednik Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta (ENQA) Bruno Curvali ukazao je da, prema evropskim standardima, sistem akreditacije trebalo da bude nezavisan, te da agencija nadležna za akreditaciju mora da uspostavi sitem potpuno nepristrasne ocjene rada i kvaliteta viskokoškolske ustanove.

"Proces akreditacije neprestano treba ažurirati“, ističe Curvali.

U Evropskoj uniji visokoškolska ustanova mora ispuniti sedam standarda koji opisuju mehanizme koje mora uvesti da bi garantovala kvalitet iskustva studenta na toj visokoškolskoj ustanovi.

Na javnim konsultacijama i prezentacij prijedloga seta dokumenata za akreditaciju, učestvovali su predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva prosvjete i kulture RS-a, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, te kantonalnih ministarstava nadležnih za obrazovanje kao i Odjela za obrazovanje Brčko Distrikta.

Organizator je bila Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta uz podršku projekta Vijeća Evrope i Evropske komisije "Jačanje visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini III".