|

Ako se briše 'bosanski', treba brisati i 'srpski'

Ako se briše 'bosanski', treba brisati i 'srpski'
0
S
Sarajevo-x.com
15.12.2008. u 12:14
75
komentara
0

dijeljenja
Ako se briše 'bosanski', treba brisati i 'srpski'
Na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske razmatrat će se, između ostalog, i Nacrt zakona o teritorijalnoj organizaciji RS. Najavljeno je brisanje naziva ''bosanski'' iz gradova i općina Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica. Tim povodom oglasili su se iz stranke HSS-NHI saopštenjem u kojem izražavaju svoju zabrinutost.
"U Republici Srpskoj već je izbrisano mnogo 'bosanskog', a naročito je izbrisano-protjerano previše nesrpskog naroda s tih prostora i još uvijek nemaju mogućnosti da se vrate. Između ostalog, zbrisano je i čak 7.981 uredno prijavljenih prognanih državljana BiH da izađu na Lokalne izbore 2008., od čega je 4.283 Hrvata s područja RS, koji trenutno žive u Republici Hrvatskoj, što, nažalost, ide na dušu i Središnjem izbornom povjerenstvu BiH. Ako se u Republici Srpskoj briše naziv 'bosanski', smatramo da treba brisati i naziv ''srpski''," smatraju iz ove stranke.

"Očekivali smo da će se 'teritorijalnom organizacijom' formirati Bosanska Posavina kao cjelovita regija u geografskim granicama, što bi mnogim prognanicima bila prava satisfakcija i poticaj za povratak, ali i najjača moguća poruka da je RS kao dio BiH spremna za stvaranje regija i europski put. Ovakvim i sličnim postupcima vlasti Republike Srpske, mnogi prognanici se ne vraćaju jer se s pravom plaše da, kada se mogu tako povijesno važna geografska imena brisati, što tek pojedinac može očekivati. U RS-u se sve pretvara u 'srpsko', kao da nesrpskog naroda, nema niti se oni za bilo što pitaju", stoji u saopštenju.

"I površnim uvidom u odnose u Republici Srpskoj, vidljivo je da je interes tamošnjih vlasti da se prognanici nikada ne vrate, kako bi se zadržao apsolutni srpski sastav stanovništva u kome će onda biti lako provoditi sve što tamošnja vlast i njeni čelnici zamisle" istaknuto je iz Ureda za odnose s javnošću HSS-NHI-a.
Prijavi grešku


Komentari (75)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...