Pomoć viših nivoa
6

Ako SDA i HDZ ne dogovore deblokadu Uborka bit će proglašena tehnološka nepogoda

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Sastanak između predstavnika vlasti Grada Mostara i članova inicijative ''Jer nas se tiče'', koji je održan u Gradskoj vijećnici Mostara, nije rezultirao deblokadom odvoza smeća kojim su gradske ulice zatrpane, te se u rješavanju problema očekuje pomoć viših nivoa vlasti.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina je kazala kako će se pregovori nastaviti te kako će se o ovome problemu sutra razgovarati i na sastanku političkih stranaka HDZ i SDA.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

''Zaista očekujemo da će se adekvatna pažnja posvetiti tom pitanju, da ćemo mi nastaviti sastanak, nakon sastanka političkih stranaka, a prije sastanaka Štaba Civilne zaštite. Ako se ne dogovori deblokada, Štab Civilne zaštite ima ingerenciju da proglasi tehnološku nepogodu jer kada se komunalne djelatnost ne mogu odvijati u obimu kako je predviđeno zakonom o komunalnim djelatnostima, onda Štab izdaje naredbe. Fokus je na tome da se odredi gdje i kako će se deponovati otpad. Čekamo sastanak da vidimo u kojem pravcu će ići i sastanak Štaba, odnosno odluke koje bi trebao donijeti’’, pojasnila je Komadina.

No, jedan od mještana Jasenice Lazo Rajić najavio je novu blokadu navodeći kako se problemi smeća ne mogu rješavati preko njihovih leđa i za vrijeme blokade Uborka dovoziti u južni dio grada.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

''Ovo ovako više ne može, idemo i s blokadom na Čekrku. Niti jedan kamion JP Parkovi, niti drugih silnih poduzeća što nam ovako lijepo čiste grad, neće moći proći'', rekao je Rajić na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici Mostara.

Rajić je najavio kako će mještani naselja južno od Mostara već sutra krenuti s blokadom divlje deponije koja se tamo stvara.

''Uvijek se lomilo preko naših leđa. Ne znam je li direktor JP Parkovi Dragan Krtalić samoinicijativno odlučio da se deponira ne ovu lokaciju ili je to nalog od Gradske uprave, zato sad i pitam. Ovo što se trenutno događa, ne može gore'', rekao je Rajić.

On ističe kako iz Parkova koriste izgovor da je na mjestu gdje deponiraju smeće garaža njihovog preduzeća.

Podsjetimo da je direktor ovog poduzeća ranije potvrdio kako se smeće deponira na ovim lokacijama, te da je to privremeno rješenje dok se situacija s blokadom Uborka ne riješi.