{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ako sad ne krenete naprijed, ostaćete iza svih u regiji!"

S
7.10.2009. u 22:36
0
47
"Ako sad ne krenete naprijed, ostaćete iza svih u regiji!"
0
"Ako sad ne krenete naprijed, ostaćete iza svih u regiji!"
- Dolazimo u Sarajevo kako bismo pokušali otkloniti politički zastoj koji koči mirnu i prosperitetnu budućnost Bosne i Hercegovine, i trebaćemo vašu pomoć i podršku – stoji u otvorenom pismu koje će građanima BiH u četvrtak, dan pred dolazak na sastanak sa bh. političkim predstavnicima u bazu u Butmir uputiti Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt i zamjenik američke državne tajnice James Steinberg. Sarajevo-x.com ekskluzivno vam donosi dijelove tog pisma.
Bildt i Steinberg u pismu upozoravaju kako je godina u kojoj su američki potpredsjednik Joe Biden i visoki predstavnik Evropske unije Javier Solana u Sarajevo donijeli poruku nade na izmaku, i kako je vrijeme za akciju. U svom pismu Bildt i Steinberg potcrtavaju kako je ostalo još pet ciljeva i dva uslova koje je pred BiH postavilo Vijeće za implementaciju mira (PIC) kako bi došlo do zatvaranja OHR-a i njegove transformacije u Ured specijalnog predstavnika EU, te da se moraju sprovesti ustavne reforme kako bi se postigla funkcionalna i efikasna struktura vlasti.

U pismu jasno daju do znanja kako „zemlja koja nema punu suverenost ne može biti kredibilan kandidat za EU“, ali kako taj potez mora ići u korist integracija, a ne u smjeru daljnje razgradnje i onemogućavanja daljnjih integracija ka EU i NATO-u.

Nastup Bildta i Steinberga, prema onome što stoji u pismu, baziraće se na tri principa: Suverenitet i teritorijalni integritet ne smiju se dovesti u pitanje; Daytonski sporazum je osnov svih reformskih napora; i potreba za funkcionalnijom državnom vlašću koja može efikasno donositi odluke i ispuniti sve obaveze.

Dodaju kako nemaju iluzija da će postizanje svih potrebnih reformi biti lagano te kako samo prva faza ustavnih reformi podrazumijeva nabrojane prioritete, te da je to samo dio procesa koje još treba sprovesti. Upozoravaju kako izbori koji će se održati u oktobru 2010. godine već utiču na ponašanje političkih lidera.

- Kakve god da su očigledne beneficije kratkoročnih političkih akcija, nadamo se da će vaši lideri također dobro izvagati strašne dugoročne posljedice neaktivnosti i nerada. Druge zemlje u regiji takmiče se u NATO i EU perspektivama. Postoji realan rizik da ako se sad ne poduzmu koraci ka naprijed, da bi BiH mogla ostati iza. Spremi smo pomoći vašim liderima na izgradnji svjetlije Evro-Atlantske budućnosti – stoji u otvorenom pismu Bildta i Steinberga građanima BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: