Sulejman Tihić
0

"Ako OHR bude ukinut, mogući sukobi!?"

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić smatra da do ukidanja OHR-a ne treba doći dok ne bude završena ustavna reforma, jer u suprotnom, kako tvrdi, može doći i do sukoba.

"Ta reforma trebalo bi da omogući da ključne institucije BiH funkcionišu bez prisustva OHR-a", rekao je Tihić novinarima nakon večerašnjeg sastanka u Sarajevu.

Tokom sastanka sa delegacijom američkog Kongresa, Tihić je ukazao na, kako je rekao, opasnost da pri sadašnjem stanju, u koliko se desi da se zatvori OHR, lako može doći do određenih podjela i blokada, kao i sukoba čiji karakter, kako je naveo, nije moguće predvidjeti.

Tihić je rekao da je pozvao SAD da se uključe i pomognu realizaciju ustavne reforme u BiH, tim prije, jer su SAD bile jedan od tvoraca Dejtonskog sporazuma.

Prema njegovom mišljenju,  nastavak "prudskog procesa" je potreban BiH, ali uz prisustvo OHR-a, kao svjedoka svega što eventualno bude dogovoreno, i proširenje broja vodećih političkih lidera u ovom procesu.

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić zatražio je od, kako je rekao, američkih prijatelja da primjene američke vrijednosti u BiH.

Predsjednik opozicionog SDP BiH Zlatko Lagumdžija potvrdio je da su politički lideri iz BiH na večerašnjem sastanku  imali oštro suprostavljene stavove kao da su, kako je rekao, došli iz različitih zemalja, a ne iz jedne države.
"To je naravno loša vijest, a dobra je da Amerikanci žele da pomognu BiH", rekao je Lagumdžija.

On je ocijenio da stepen suprostavljenosti i udaljenosti stavova vodećih političara u BiH postaje zabrinjavajući.