{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ako ne bude donesen zakon, trudit ćemo se da srušimo Vladu"

F
15.6.2009. u 15:59
0
0
"Ako ne bude donesen zakon, trudit ćemo se da srušimo Vladu"
0
"Ako ne bude donesen zakon, trudit ćemo se da srušimo Vladu"
Foto: Arhiv
Ako Vlada FBiH danas donese interventni zakon o plaćama i naknadama koje nemaju karakter plaća zaposlenih u institucijama Federacije BiH, kantona, gradova, općina, vanbudžetskih fondova i direkcija za ceste i tekućim grantovima, direktno će uvesti vanredno stanje u FBiH, a Sindikat će se truditi da sruši takvu vladu.
To je kazao danas na vanrednoj konferenciji za novinare predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber, dodavši da se radi o zakonu koji je u suprotnosti s međunarodnim konvencijama i ustavima Federacije BiH i države BiH te kolektivnim ugovorima.

- Donošenjem tog zakona dio Vlade želi da uvede vanredno stanje u Federaciji, a time bi bio suspendiran i socijalni ugovor koji je Sindikat početkom godine potpisao s Vladom i poslodavcima. Pored svega, njegova primjena dovela bi do kolapsa penzionog i zdravstvenog osiguranja u FBiH - rekao je Biber.

Naglasio je da će Sindikat, ako ovaj zakon danas na Vladi prođe, sačekati reakciju zastupnika u Parlamentu FBiH.

- Ako zakon bude podržan, spremni smo na generalne štrajkove i razne proteste jer će njegova primjena izazvati nesagledive posljedice po FBiH - rekao je Biber.

Današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare prisustvovali su i predstavnici svih granskih sindikata u Savezu samostalnih sindikata BiH, podržavajući stav predsjednika Bibera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: