"Dan D"
6

Ako ne bude dogovora Mostarci će sutra blokirati deponiju Uborak

R. D.
blokada deponije u junu 2019. godine
blokada deponije u junu 2019. godine
Danas je dan "D" za građane sjevernih mostarskih predgrađa okupljenih u inicijativu "Jer me se tiče". Klauzula pravosnažnosti stare okolišne dozvole deponije Uborak ističe danas, a po njima, deponija je od sutra potpuno nelegalna. Građani neće dopustiti dalje odlaganje smeća, loptica je prebačena na drugu stranu - vlast.
Nijaz Hodžić, jedan od lidera mještana okupljenih u inicijativi "Jer me se tiče", za Klix.ba kaže bi današnji dan trebao donijeti ili dogovor s predstavnicima više nivoa vlasti ili sutrašnju, najavljenu, blokadu deponije.

"Federalno ministarstvo okoliša i turizma se trudi da do dogovora dođe, ali gradske vlasti ništa ne rade. Još uz sve to tjeraju policiju na građane", kazao je Hodžić ogorčen na posljednje medijske istupe Radmile Komadine, glavne savjetnice Grada Mostara.

Komadina, kako mediji prenose, kazala kako se Gradska uprava Mostara obratila MUP-u da poduzme sve mjere što se tiče najave blokade Uborka, da do toga ne bi došlo.

Depniji Uborak danas ističe okolišna dozvola, a novu još nije dobila. Federalno ministarstvo okoliša i turizma je prije dva mjeseca u redovnom postupku odbilo izdati novu dozvolu, ali su kasnije glasine govorila da bi ona mogla biti izdata. Posljednje neslužbene informacije govore da dozvola neće biti izdana, ali da će se omogućiti komunalnim preduzećima dalje odlaganje smeća na Uborak zbog "javnog interesa".

"Na sastanku prije petnestak dana odgovorni iz Federalnog ministarstva kazali su predstavnicima Grada Mostara da današnja deponija, ova na koju se sada odlaže, nema niti jedan potreban papir i da radi potpuno nelegalno. Nekakve dozvole su imale one ranije "rupe", kaže nam Hodžić.

Problem deponije Uborak prisutan je posljednjih desetak godina, a zbog ogromnih problema koje pravi građanima situacija je eskalirala ove godine. U junu je deponija bilo blokirana deset dana, a postignuti dogovor s građanima vlast nije ispoštovala. Prvenstveno se misli na pronalazak lokacije nove deponije.

Situaciju u pregovorima otežava i bolest prvog čovjeka Mostara, Ljube Bešlića, koji se nalazi na liječenju u Zagrebu.