Pismo HNS-a BiH
5

Ako nam se ne izađe ususret o svemu ćemo upozoriti EU i poduzeti odlučne mjere

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine nedavno usvojenu rezoluciju u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH smatra suprotnom duhu i slovu Ustava BiH, te izrazito štetnom po primjenu europskih vrijednosti u našoj zemlji, stabiliziranje njezina kronično nestabilnog političkog života, poboljšanje međunacionalnih odnosa i proces pristupanja BiH Evropskoj uniji.

"Rezolucija je antidaytonski i antiustavan čin jer negira temeljno načelo Daytonskog sporazuma i natkrovljujuće načelo Ustava BiH, načelo konstitutivnosti naroda", navodi se u otvorenom pismu koje je HNS uputio zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

HNS također smatra kako "Rezolucija o osudi inicijativa za federalizaciju BiH i njenih entiteta s ciljem etno-nacionalnih podjela i snaženje separatističkih tendencija produbljuje međunacionalne podjele, provodi unitarističku, nacionalističku velikobošnjačku agendu i promovira entitetsku državnost".

"Rezolucija se izravno protivi politici EU prema BiH i dovodi u pitanje evropski put BiH", navode iz HNS-a, te dodaju kako usvojena rezolucija negira i postojeći ustavni ustroj BiH te zagovara ustroj na načelima suprotnim i duhu i slovu Ustava BiH.

"Rezolucija spominje federalizaciju BiH i njezinih entiteta kao proces koji treba osuditi i spriječiti, iz čega bi se moglo zaključiti kako niti BiH kao država niti bilo koji od njezinih entiteta danas nisu federalno ustrojeni, odnosno kao postojeći Ustav BiH ne sadržava federalističke elemente i načela. To je ne samo netačno, nego u oštroj suprotnosti s postojećim ustavnim ustrojem zemlje, s obzirom da institucionalna struktura BiH s njezinim dvodomnim predstavničkim tijelom i nacionalnim paritetom u strukturi nekih među ključnim tijelima vlasti već predstavlja izrazito prepoznatljiv primjer federalnog ustroja", navode iz HNS-a.

Drže kako se Rezolucijom želi održati i pojačati nacionalna supremacija Bošnjaka nad Hrvatima u FBiH, te da ona ruši hijerarhiju, ovlasti i nadležnosti tijela vlasti u BiH.

"Zastupnički dom Parlamenta FBiH zahtjeva od Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH da Rezoluciju upute inozemnim tijelima, premda niti jedno od ta dva tijela državne izvršne vlasti ne podnosi političku odgovornost Zastupničkom domu Federacije", pojašnjava se u otvorenom pismu u kojem se pozivaju zastupnici "bošnjačkih stranaka u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH da povuku Rezoluciju".

"Ako se našem zahtjevu žurno ne izađe ususret, postarat ćemo se da o antidaytonskom, antiustavnom, antievropskom, nedemokratskom, unitarističkom i hegemonističkom karakteru čina usvajanja Rezolucije obavijestimo sva nadležna tijela Evropske unije i njezinih članica, te poduzeti odlučne političke mjere u cilju zaštite Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, evropskog puta, te hrvatske konstitutivnosti i jednakopravnosti“, navodi se u otvorenom pismu koje je potpisao predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić.