Tužilaštvo BiH već radi
143

Ako je Zildžić krivotvorio iskaznicu OSA-e iz "zezancije", to je krivično djelo

D. Be.
Federalni zastupnik Salko Zildžić (SDA) nalazi se u pritvoru u Užicu (Srbija) nakon što je uhapšen jer je u automobilu imao vatreno oružje. Prilikom pretresa kod njega je pronađena i počasna iskaznica OSA-e, što za policiju i tužilaštvo u Srbiji nije bitno, ali jeste za nadležne u Bosni i Hercegovini.

Ono što javnost sada interesuje o aferi "Iskaznica" jeste način na koji je Zildžić došao u posjed ove iskaznice Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Ukoliko mu je izdata u Agenciji, onda je pitanje na osnovu čega je dobio jer Počasnu iskaznicu mogu dobiti samo penzionisani članovi OSA-e koji su se istakli u radu.

Ukoliko je iskaznica plod "zezancije", kako je rekao Zildžićev advokat Ljubiša Radulović, a što na društvenim mrežama pišu osobe bliske Zildžiću, onda je jasno da se radi o krivičnom djelu krivotvorenje isprave.

"... moj klijent mi je rekao da je 'iskaznica' produkt nekakve zezancije Viber grupe u kojoj je, kako mi je rekao, nekih 10 ljudi", kazao je advokat Radulović za Politicki.ba.

Član 373. u stavu 1. Krivičnog zakona Federacije BiH kaže:

"Ko izradi lažnu ispravu ili preinači pravu ispravu s ciljem da se takva isprava upotrijebi kao prava, ili ko lažnu ili preinačenu ispravu upotrijebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine."

Dakle, kada se Zildžić vrati u Bosnu i Hercegovinu nadležni organi će morati istražiti odakle Zildžiću počasna iskaznica OSA-e, ko mu je dao i zbog čega te gdje je i kako napravljena ako je riječ o "zezanciji".

Tužitelji Tužilaštva BiH će to istražiti, potvrdili su za Klix.ba.

"U Tužilaštvu BiH u radu je predmet koji se odnosi na osobe sa crne liste Vlade SAD-a, a koji se odnosi i na navode o zloupotrebi kapaciteta OSA BiH, u okviru kojeg će biti zatražene informacije o navodima koji su se pojavili o zloupotrebi službenih legitimacija agencije. Informacije će biti zatražene od nadležnih institucija, kakao bi se u okviru predmeta izvršile provjere", rečeno je za iz Tužilaštva BiH.

U svakom slučaju, bilo da je riječ o zloupotrebi u OSA-i ili "zezanciji", Zildžić će morati dati odgovore i u BiH. Ipak, prema izgledu iskaznice teško da je riječ o falsifikatu.

Predsjedavajući Komisije za nadzor nad radom OSA-e Ilija Cvitanović rekao je za Klix.ba da će u narednih desetak dana zakazati sjednicu komisije kojoj će prisustvovati i direktor OSA-e Almir Džuvo kako bi razgovarali, između ostalog, i o iskaznici koja je pronađena kod uhapšenog zastupnika Salke Zildžića.