"Svijet bez tuberkuloze"
0

Akitvisti CK i zdravstveni radnici zajedno u borbi protiv tuberkuloze

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Društvo Crvenog krsta BiH danas je u Sarajevu predstavilo aktivnosti, koje će se provoditi tokom Nedjelje borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. septembra.

„U skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije povodom kampanje pokrenute za Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze 2012. godine aktivnosti će se sprovesti pod sloganom „Svijet bez tuberkuloze“. Ovu sedmicu koristimo za mobiliziranje javne podrške i intenziviranje napora u dijagnosticiranju i liječenju ove bolesti“, rekla je Feni Žaklina Ninković koordinator projekta ”Jačanje DOTS strategije u BiH“.

Imajući u vidu značaj pravilnog i pravovremenog liječenja i pomoći koju porodica može pružiti oboljelom volonteri Crvenog križa na terenu će, ističe, provesti zdravstveno-socijalne i promotivne aktivnosti.

Aktivisti Crvenog križa u saradnji s općinskim strukturama i zdravstvenim radnicima organizirat će posjete najudaljenijim zajednicama i organizirati akcije, kao što su pregledi stanovništva, akcije darivanja krvi, te akcije vezane za čuvanje okoliša, čišćenja naselja, ulica, parkova, kolektivnih centara i škola.

Prilikom obilaska oboljelih od tuberkuloze, bit će im uručeni prigodni pokloni i informativni materijal.

„Također, zadatak naših mobilnih timova je da aktivno tragaju za novim slučajevima tuberkuloze provođenjem skrininga na tuberkulozu i uzimanjem sputum od suspektnih slučajeva unutar rizičnih grupa: interno raseljeni, članovi romske populacije, manjine, mladi i siromašni, osobe starije od 65 godina“, naglasila je Ninković.

Aktivnosti s ugroženim grupama također uključuju zatvore, mentalne ustanove i staračke domove. S ekspertima iz ove oblasti bit će upriličene javne tribine, kao i predavanja u školama.

„Za Informativno-edukativne aktivnosti Crveni križ FBiH je izradio i distribuirao 152.000 doplatnih markica u apoenima od 0.50 KM za građanstvo i 85.000 doplatnih markica u apoenima od 0.20 KM za poštanski, drumski i željeznički saobraćaj“ istakla je Ninković, dodajući da će se prihod od prodaje markica koristiti za zdravstveno humanitarne programe kao što su prevencija ili pomoć oboljelima.

UNDP je za Nedjelju borbe protiv tuberkuloze kreirao informativno-edukativni materijal koji će 58 educiranih volontera Crvenog križa općina dostaviti školama, domovima zdravlja, porodicama oboljelih, kao i svim građanima u BiH.