Osman Topčagić
0

Akcioni plan za Evropsko partnerstvo na Vijeću ministara BiH u ponedjeljak

FENA
Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Evropskog partnerstva je pripremljen i ovaj dokument će Vijeće ministara BiH razmatrati na sjednici u ponedjeljak, potvrdio je danas za Fenu direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić.

Osim ovog dokumenta, koji je prvi od 30 prioriteta Evropske komisije od čijeg ispunjena zavisi ocjena napretka BiH, Vijeće ministara treba da razmotri i Izvještaj o tome šta su vlasti BiH uradile od 15. juna do danas.

-To će biti naš prilog koji šaljemo u Brisel da se uključi u Godišnji izvještaj o napretku, ustvrdio je Topčagić.

On je najavio da Vijeće ministara u ponedjeljak treba da formira i privremeni odbor za praćenje provedbe privremenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SAA).

Sastanak ovog odbora, na kojem će Evropska komisija dati svoju ocjenu dosadašnjeg stepena primjene sporazuma, zakazan je za 7. oktobar.

Topčagić nije želio govoriti preciznije o tome koliko je dosad BiH ispunila zadataka od 30 kratkoročnih prioriteta na osnovu kojih će Evropska komisija ocijeniti ovogodišnji napredak naše zemlje na putu prema EU.

Ovih 30 prioriteta koje je Evropska komisija sugerirala BiH da realizira prije pripreme godišnjeg izvještaja o napretku samo su dio cjelokupnog evropskog partnerstva.

-Ne mogu tačno reći koliko je prioriteta ispunjeno, ostavit ću Evropskoj komisiji da to ocijeni, kazao je Topčagić.