{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Akcijski plan sprječavanja širenja ambrozije

S
16.9.2008. u 14:07
0
1
Akcijski plan sprječavanja širenja ambrozije
0
Akcijski plan sprječavanja širenja ambrozije
Vlada Federacije BiH usvojila je danas Informaciju o invazivnoj biljnoj vrsti Ambrozija (Ambrosia artemisifolia), te zadužila Federalno ministarstvo okoliša i turizma da vodi i koordinira izradu Akcijskog plana za upoznavanje javnosti, uništavanje i suzbijanje širenja amborzije na području Federacije BiH, saopšteno je iz Vlade FBiH.
U danas usvojenoj Informaciji navodi se da, osim što se brzo širi, ambrozija posjeduje izrazito alergogena svojstva i kao takva ozbiljno ugrožava zdravlje ljudi.

Zahvaljujući povoljnim uvjetima okoliša, ambrozija se vrlo brzo proširila i u BiH,i to u nekoliko kategorija: izrazito visoka proširenost - sjeverozapadni dio, visoka proširenost - centralni dio, srednja proširenost - sjeverna Hercegovina i Krajina, i sporadična proširenost - južna Hercegovina.

Da bi sprječavanje širenja ambrozije u BiH bilo efikasno, Vlada je zaključila da je potrebno izraditi akcijski plan sprječavanja širenja ambrozije, a rezultat tog akcijskog plana bi bio: smanjenje površine pod ambrozijom, edukacija javnosti i potreba eliminacije ambrozije, smanjenje oboljelih od alergijskih bolesti, te instaliranje Burckhardtovog aparata za mjerenje koncentracije peludi u zraku. Rok za izradu akcijskog plana je najduže tri mjeseca od danas usvojenog Zaključka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: