Unsmoke Your World
45

Akcijom sadnje drveća Sarajevo se priključilo Unsmoke inicijativi

Klix.ba
Sadnjom drvoreda i žive ograde ovog četvrtaka, 27. februara 2020. godine, u 13 sati, na zelenoj površini uz saobraćajnicu ispred Hotela Holiday, kompanija Philip Morris, u saradnji s općinama Centar i Novo Sarajevo, te KJPK Park, dovodi svoju globalnu inicijativu "Unsmoke Your World" u Sarajevu.

"Unsmoke Sarajevo" je lokalna aktivnost u okviru ove inicijative, kojom kompanija Philip Morris BiH želi dati doprinos lokalnoj zajednici u pokušajima stvaranja kvalitetnije životne sredine.

Inicijativa, koju ova kompanija radi u saradnji sa lokalnim zajednicama i KJKP Park Sarajevo, ima cilj da omogući građanima Sarajeva da udišu čistiji zrak, nešto što nam je svima zajedničko i u čemu smo svi jednaki, ali i da podstakne širu zajednicu da svoj život i okruženje oslobode od negativnih uticaja.

Sadnjom drvoreda od 68 stabala i žive ograde uz dijelove najprometnije saobraćajnice u Sarajevu povećava se mogućnost apsorpcije štetnih i otrovnih PM čestica, koje se stvaraju sagorijevanjem čvrstih fosilnih goriva izduvnih gasova automobila i industrije, a također ove sadnice djeluju i antialergeno.

Uz drvored, sarajevske zelene površine istovremeno će biti obogaćene i sa više od 6.000 sadnica žive ograde. Zbog što potpunijeg cilja same kampanje dogovoreno je da lokacija za sadnju bude upravo zeleni pojas uz glavnu gradsku saobraćajnicu, gdje je Park danas počeo radove na pripremi terena, čišćenje, te iskop i prihranu zemljišta. Novi drvored i sadnice žive ograde doprinijet će kvaliteti zraka u Sarajevu i apsorbovati štetne i otrovne čestice iz izduvnih gasova automobila i industrije, pa akcija stoga i nosi naziv "Oddimimo Sarajevo".

Sva stabla bit će zasađena na potezu od Marijin Dvora (TC Alta) do Mašinske škole u općini Centar i od Pofalića do Socijalnog u Novom Sarajevu. Radove na području Centra nabavkom dodatnog broja sadnica podržala je i Općina Centar. Općina Novo Sarajevo također je dala podršku i doprinos ovoj kampanji, koju je podržala finansiranjem rekonstrukcije i sadnje trave, odnosno formiranjem novog travnjaka u zelenom pojasu od Pofalića do Socijalnog.