BiH
0

Akcije "Coral" i "Tango": Određen pritvor trojici uhapšenih

Klix.ba
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu odredio je pritvor trojici uhapšenih u nastavku akcija "Coral" i "Tango".

Uhapšeni Nerman Čeho (34), Dragan Koledin (67) i Seid Fetić (24), osumnjičeni za poreznu utaju i navođenje na prostituciju, ostat će u jednomjesečnom pritvoru.

Tužilaštvo je pritvor za Čehu zatražilo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, opasnosti od ponavljanja krivičnog djela i zbog sumnje da bi puštanjem na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom za narušavanje javnog reda. Pritvor za Koledina je zatražen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te bi puštanje na slobodu predstavljalo opasnost za narušavanje javnog reda. Za S.F. je zatražen pritvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja krivičnog djela.

Kantonalno tužilaštvo je potvrdilo da je Čeho kao ovlašteni knjigovođa agencije lažnim prikazivanjem činjenica i podataka doprinio izvršenju krivičnog djela porezne utaje, dok je Koledin osumnjičen da je svojim radnjama i instaliranjem odgovarajućeg softverskog programa omogućio poreznu utaju.

Čeho i Koledin se terete da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom poreska utaja, pružajući knjigovodstvene i informatičke usluge privrednom društvu "Holiday Resort" Sarajevo, dok se Fetić tereti da je počinio krivično djelo navođenje na prostituciju.