{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Akcija za formiranje budžeta za informatizaciju obrazovnog sistema

F
22.11.2006. u 20:55
0
0
Akcija za formiranje budžeta za informatizaciju obrazovnog sistema
0
Akcija  za formiranje budžeta za informatizaciju obrazovnog sistema
Omladinska informativna agencija (OIA) i Fondacija za kreativni razvoj će 22. novembra do 15. decembra 2006. godine, organizirati akciju prikupljanja pisama podrške za formiranje budžeta za informatizaciju obrazovnog sistema u BiH.
Nakon završetka akcije, pisma podrške će biti dostavljena predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima, kako bi poduzeli hitne mjere kojima bi se osigurala budžetska sredstva za brži razvoj informacionog društva u BiH.

OIA smatra da obrazovni sistem u BiH nije dobar servis za informaciono društvo jer ne pruža dovoljno mogućnosti za edukaciju mladih na polju informacionih tehnologija kao i korištenje informacionih tehnologija u obrazovanju. Ključni problem je što u budžetima države, entiteta i kantona/županija ne postoje ili su zanemarljivo mali fondovi za razvoj informacionih tehnologija u školama kao i korištenje IKT-a u naučno-istraživačkom radu.

Subvencije struktura vlasti obrazovnim institucijama za korištenje širokopojasnih internet veza tokom pripreme i realizacije nastavnih programa ne postoje a adekvatno korištenje IKT–a može postati razvojna prečica za zemlje u razvoju, stoji u saopćenju.

Zakonska regulativa za formiranje Agencije za Informatizaciju, na nivou BiH, je paralizirana a dokumenti, politika, strategija i akcioni plan za razvoj informacionog društva u BiH koje je usvojilo Vijeće Ministra BiH 2003. su mrtvo slovo na papiru.

Ova akcija se provodi uz podršku CIDA-e i CRS-a, a sklopu šireg projekta "Omladinska mreža za saradnju s vlastima". OIA i Fondacija pozivaju sve nevladine/omladinske organizacije, studentske organizacije te savjete/vijeća učenika da učestvuju u akciji i potpišu pisma podrške koja će im biti dostavljena, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: