{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Akcija za formiranje budžeta za informatizaciju obrazovnog sistema

F
22.11.2006. u 20:55
0
0
Akcija za formiranje budžeta za informatizaciju obrazovnog sistema
0
Akcija  za formiranje budžeta za informatizaciju obrazovnog sistema
Omladinska informativna agencija (OIA) i Fondacija za kreativni razvoj će 22. novembra do 15. decembra 2006. godine, organizirati akciju prikupljanja pisama podrške za formiranje budžeta za informatizaciju obrazovnog sistema u BiH.
Nakon završetka akcije, pisma podrške će biti dostavljena predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima, kako bi poduzeli hitne mjere kojima bi se osigurala budžetska sredstva za brži razvoj informacionog društva u BiH.

OIA smatra da obrazovni sistem u BiH nije dobar servis za informaciono društvo jer ne pruža dovoljno mogućnosti za edukaciju mladih na polju informacionih tehnologija kao i korištenje informacionih tehnologija u obrazovanju. Ključni problem je što u budžetima države, entiteta i kantona/županija ne postoje ili su zanemarljivo mali fondovi za razvoj informacionih tehnologija u školama kao i korištenje IKT-a u naučno-istraživačkom radu.

Subvencije struktura vlasti obrazovnim institucijama za korištenje širokopojasnih internet veza tokom pripreme i realizacije nastavnih programa ne postoje a adekvatno korištenje IKT–a može postati razvojna prečica za zemlje u razvoju, stoji u saopćenju.

Zakonska regulativa za formiranje Agencije za Informatizaciju, na nivou BiH, je paralizirana a dokumenti, politika, strategija i akcioni plan za razvoj informacionog društva u BiH koje je usvojilo Vijeće Ministra BiH 2003. su mrtvo slovo na papiru.

Ova akcija se provodi uz podršku CIDA-e i CRS-a, a sklopu šireg projekta "Omladinska mreža za saradnju s vlastima". OIA i Fondacija pozivaju sve nevladine/omladinske organizacije, studentske organizacije te savjete/vijeća učenika da učestvuju u akciji i potpišu pisma podrške koja će im biti dostavljena, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: