Danas u Sarajevu
0

Akcija udomljavanja životinja u Velikom parku

Sarajevo-x.com
Udruženje za sprječavanje okrutnosti nad životinjama, SOS Sarajevo, će i ove subote, 04. oktobra 2008. godine, u vremenu od 13. do 15. sati, kod fontane u Velikom parku predstaviti svoje štićenike (pse i mačke) spremne za udomljavanje.

Nakon toga SOS će uz pomoć moto kluba MC RAJVOSA , koji podržava Misiju SOS-a, vožnjom kroz grad obilježiti i početak Svjetske nedelje životinja koja se obiljezava u čitavom svijetu od 04. do 10. oktobra.

Tokom ove sedmice, ljudi bez obzira kojoj vjeri, nacionalnosti ili rasi pripadaju, iskazuju zahvalnost životinjama i podsjećaju se na značajnu ulogu koju životinje imaju u njihovim životima i društvu uopće, kao i na neodgovornost koju često ispoljavaju prema njima.

"Svi moramo postati svjesni odgovornosti za sudbinu životinja i da od našeg odnosa prema njima, umnogome ovise i naši životi", stoji u javnom pozivu upućenom iz SOS-a Sarajevo.

Ovaj praznik je proglašen 8. maja 1924. godine u Firenci na Svjetskom kongresu prijatelja životinja i od tada se obilježava širom svijeta.

Oni građani koji nisu u mogućnosti udomiti neku od ovih životinja, pozvani su da pomognu u preživljavanju i privremenom udomljavanju.