{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Akcija Twins: Osam uhapšenih zbog organizovanog kriminala i trgovine ljudima

4.11.2016. u 12:42
39
7
Akcija Twins: Osam uhapšenih zbog organizovanog kriminala i trgovine ljudima
39
Akcija Twins: Osam uhapšenih zbog organizovanog kriminala i trgovine ljudima
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH rano jutros počeli su realizaciju međunarodne policijske akcije kodnog naziva Twins.
Akcija se provodi u saradnji sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije, Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije, MUP-om Republike Hrvatske te Saveznom kriminalističkom policijom SR Njemačke i Austrije.

Na području Sarajeva, policijski službenici SIPA-e su uz podršku policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo slobode lišili osam osoba i izvršili pretrese objekata na više lokacija. Istovremeno, u okviru ove akcije na teritoriji Srbije, Austrije i Njemačke provode se operativne aktivnosti gdje se također vrše lišenja i pretresi objekata na više lokacija, navodi se u saopćenju za javnost.

Foto: SIPA
Foto: SIPA


U okviru ove akcije osobe su lišene slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima međunarodna trgovina ljudima, međunarodno navođenje na prostituciju i pranje novca.

Lišeni slobode sumnjiče se da su duži vremenski period, iskorištavajući težak socijalni položaj, vrbovali više mlađih ženskih osoba sa područja Srbije i BiH, te ih slali u Njemačku i Austriju da se bave prostitucijom. Djevojke koje su pokušale izaći iz ovog lanca bile su izložene prijetnjama, psihičkom i fizičkom zlostavljanju. Organizatori lanca prostitucije su imali unaprijed razrađen sistem vrbovanja djevojaka i organizovanja njihove eksploatacije, tako što su na određenim internet stranicama objavljivali oglase na kojima su nudili pružanje seksualnih usluga.

Foto: SIPA
Foto: SIPA


Državna agencija za istrage i zaštitu ovakvim akcijama pokazuje da je spremna suočiti se sa najsloženijim oblicima međunarodnog organizovanog kriminala i da je respektabilan i pouzdan partner kako policijskim agencijama iz zemalja okruženja tako i zemalja Evropske unije, naveli su iz SIPA-e.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: