BiH
31

Akcija Target: FUP u Sarajevu i Tuzli uhapsio šest osoba zbog trgovine vojnom opremom

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) su nakon višemjesečne istrage, u ranim jutarnjim satima, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i angažman Specijalne policijske jedinice FUP-a, počeli operativnu akciju "Target" na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona.

Značajnu ulogu u realizaciji ove operativne akcije pruža Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, kao i pripadnici Ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) i Tuzlanskog kantona.

U sklopu navedene akcije, a prema naredbama Suda Bosne i Hercegovine vrše se pretresi na šest lokacija na području navedenih kantona, te je uhapšeno šest osoba inicijala S.D. (1958.), A.O.(1986.), D.S. (1987.), A.F. (1996.), A.D. (1991.) i A.D (1987).

Riječ je o osobama koje se dovode u vezu s krivičnim djelom Organizirani kriminal iz člana 250., a u vezi s krivičnim djelom Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene iz člana 193. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Do sada je prilikom pretresa pronađena i oduzeta veća količina oružja, municije, novca, računarska oprema, SIM kartice, mobilni telefonski aparati i drugi predmeti koji se dovode u vezi s predmetnim krivičnim djelom.