BiH
3

Akcija 'ta će izbori: Mostarci glasali za promjene u svom gradu

FENA
Inicijativa mladih za ljudska prava BiH (YIHR) u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava danas je u Mostaru upriličila akciju pod nazivom "Ta će izbori" tokom koje građani glasaju odgovarajući na pitanje "Što želite promijeniti u Gradu Mostaru".

Govoreći o današnjoj akciji i njenom nazivu, koordinator akcije Adi Bebanić kazao je kako ona nosi simboličan naziv Ta će izbori koji predstavlja jedan sarkazam kako bi se pokazalo nezadovoljstvo zbog toga što građani Mostara već godinama ne mogu izaći na izbore, čime im je uskraćeno osnovno ljudsko pravo.

Bebanić je dodao koko se na glasačkom mjestu nalaze dvije glasačke kutije, jedna koja je označena kao "glasačka kutija" na kojoj ne postoji otvor kroz koji građani mogu ubaciti svoje glasačke listiće i ona nosi poruku da građani Mostara, iako žele glasovati, vjerojatno to ne mogu.

Druga kutija ima natpis "Što želite promijeniti u Gradu Mostaru" i u nju građani ubacuju svoje glasačke listiće s popisom stvari koje im se ne sviđaju i koje bi promijenili.

"Na osnovi glasova koje sakupimo tokom akcije moći ćemo vidjeti s čime su građani nezadovoljni u ovom gradu, a samom akcijom građanima želimo omogućiti jedno od temeljnih ljudskih prava, odnosno da glasuju na izborima" kazao je Bebanić.

Prema njegovim riječima kada izbori budu završeni, svi glasački listići će biti obrađeni i javnost će biti upoznata s njihovim rezultatima.

"Današnjom akcijom Ta će izbori želimo prikazati nezainteresiranost ljudi za samu činjenicu da se nisu održali lokalni izbori u Mostaru, a želimo ukazati i na sam uzrok toga problema. Na ovim izborima postoje dvije glasačke kutije zato što ne želimo gledati negativno na ovu cijelu situaciju već građanima želimo omogućiti da kažu svoje mišljenje iako se lokalni izbori nisu održali", kazala je u izjavi za medije članica YIHR-a Martina Raguž.

Ona je dodala kako se građanima želi pružiti mogućnost da kažu što žele promijeniti u svom gradu.