|

Akcija šišanja u SCC-u: Donirajte kosu za perike za djecu oboljelu od raka

Akcija šišanja u SCC-u: Donirajte kosu za perike za djecu oboljelu od raka
715
Piše: A. Z.
17.2.2017. u 22:07
45
komentara
715

dijeljenja
Akcija šišanja u SCC-u: Donirajte kosu za perike za djecu oboljelu od raka Foto: Arhiv/Klix.ba
U Bosni i Hercegovini od malignih bolesti godišnje oboli oko 55 dječaka i djevojčica različitih uzrasta. Procenat izliječenja se kreće oko 70 posto. Međutim, put do izliječenja je težak i bolan, a djeci, posebno djevojčicama, jedno od najtežih iskustava je gubitak kose. No, njihovu pravu kosu uskoro će privremeno mijenjate prirodne perike.
Povodom Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka koji je se obilježava 15. februara, Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka FBiH" sutra u SCC-u organizuje akciju šišanja. Svi koji žele dati podršku oboljeloj djeci u periodu od 11 do 14 sati moći će skratiti svoju kosu ili se ošišati na ćelavo, a oni čija je kosa duga 30 centimetara i nije hemijski tretirana moći će donirati svoju kosu od koje će se praviti prirodne perike za djecu.

"Šišanje je organizovano u saradnji s poznatim frizerima i salonima iz Sarajeva koji su odlučili dati svoj doprinos ovoj priči. Mi već imamo žene koje su se ranije ošišale i sačuvale kosu i sutra će je donijeti. Javljali su nam se ljudi iz drugih gradova koji se žele ošišati i poslati kosu poštom. Nakon toga planiramo oformiti radionicu na kojoj ćemo izrađivati perike", kazala je za Klix.ba Jasna Vatreš iz Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka FBiH".Perike će biti napravljene tako da se veličina može podešavati prema obliku glave i nakon što im kosa naraste djeca će perike vraćati Udruženju kako bi ih i drugi oboljeli mogli korstiti.

"Djevojčice su oduševljene idejom, za tinejdžerke će to jako mnogo značiti. Proces izrade će trajati duže jer su u pitanju ručni rad i prava kosa. U Sarajevu ne postoji vlasuljar pa ćemo na ovaj način i taj zanat oživjeti", navela je Vatreš.

Priča ne završava sutra, što znači da će kosu i naknadno biti moguće donirati, a iz Udruženja se nadaju da će se osim donatora u projekat uključiti još veći broj frizerskih salona.
Prijavi grešku


Komentari (45)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...