{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Akcija "Ronhill": Kod Obudovca oduzet duhan za crno tržište u vrijednosti 170.000 KM

18.3.2018. u 09:10
37
32
Akcija "Ronhill": Kod Obudovca oduzet duhan za crno tržište u vrijednosti 170.000 KM
37
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje iz regionalnog centra Tuzla izveli su na području Obudovca operativnu akciju kodnog naziva "Ronhill". Tom prilikom pronađena je i oduzeta velika količina duhana namijenjenog crnom tržištu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, kao i posebna mašina za rezanje duhana.
Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na 170.000 KM.

Na osnovu operativnih saznanja službenika Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO u regionalnom centru Tuzla, došlo se do lokacije na kojoj se vršila priprema duhana za plasiranje na crno tržište.

U akciji kodnog naziva “Ronhill” izvršen je pretres porodične kuće i pomoćnih objekata u vlasništvu osobe sa inicijalima P.P na području Obudovca, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH.

Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 1.033 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica i 685 kg duhana u listu. Pored toga, pronađena je i mašinu za rezanje duhana. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe, koja je bila namijenjena crnom tržištu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj procjenjuje se na iznos od 170.000 KM.

Protiv osumnjičene osobe bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “nedozvoljen promet akciznih proizvoda”, iz člana 210a, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Prilikom aktivnosti na terenu službenici UIO koristili su posebnu specijalizovanu opremu, koja je bila predmet donacije Vlade SAD-a kroz program EXBS, kao i stečena znanja na posebnim obukama organizovanim kroz pomenuti program.

"Posebno ističemo da je u 2018. godini Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO u regionalnom centru Tuzla, uključujući i ovu akciju ukupno oduzela 1.700 kg rezanog duhana, 685 kg duhana u listu, 5.643 paklica cigareta, 55.365 komada ručno punjenih cigareta", poručuju iz UIO BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: