BiH
0

Akcija Pandora: Tri osumnjičene osobe danas će biti predate Tužiteljstvu

FENA
Po nalogu Tužiteljstva BiH, u okviru akcije u borbi protiv finansijskog kriminala i korupcije, kodnog naziva "Pandora“, policijski djelatnici Granične policije BiH i SIPA-e lišili su slobode još tri osumnjičene osobe.

Kako je saopćeno iz Tužiteljstva BiH, u ovim aktivnostima u akciji "Pandora“ djelatnici Granične policije BiH imali su značajnu ulogu, a direktor Granične policije bio je u kontaktu i koordinaciji sa glavnim tužiteljem.

Slobode su lišeni Almedin Rožajac, rođen 25. 11. 1985. godine u Varešu, sa prijavljenim prebivalištem u Srebreniku, osnivač i odgovorna osoba u poduzeću "Jacha" d.o.o. Srebrenik, Haris Krujezi, rođen 08. 12. 1984. godine u Varešu, sa prijavljenim prebivalištem u Varešu, Nurija Škiljo, rođen 03. 08. 1990. godine u Doboju, sa prijavljenim mjestom prebivališta u mjestu Mravići, općina Doboj Jug.

Navedene osobe su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičene su da su kao pripadnici organizirane kriminalne skupine osumnjičenog Sadiković Anesa, sudjelovali u nezakonitostima vezanim za uvoz velikih količina tekstilne robe, koja je uz lažno sačinjene fakture kojima je umanjivana vrijednost robe, te druge nezakonitosti vezane za carinsku i poreznu proceduru, uvožena u Bosnu i Hercegovinu.

Oni su osumnjičeni da su počinili kaznena djela organiziranog kriminala, u vezi sa kaznenim djelima porezne utaje, carinske prevare i pranja novca.

Navedenim kaznenim djelima, prouzrokovana je velika šteta za državu Bosnu i Hercegovinu, a osumnjičeni su ostvarili izuzetno veliku nezakonitu imovinsku korist.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj će odlučiti za koje osumnjičene će uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, u skladu sa zakonom.

-U aktivnostima vezanim za lišenje slobode ovih osoba, značajnu ulogu imali su policijski djelatnici Granične policije, koji su doprinijeli lišenju slobode i procesuiranju ovih osumnjičenih osoba, te na taj način dali značajan doprinos u okviru istrage u predmetu kodnog naziva "Pandora“, ističu iz Tužiteljstva BiH.

Dodaju da navedene aktivnosti pokazuju da formiranje zajedničkih timova između tužiteljstva i policijskih agencija po uzoru na USKOK, već daje značajne rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala.