BiH
24

Akcija "Kurir": Kako su Kinezi nelegalno iznosili novac iz BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje završili su kontrole kod poreskih obveznika koji su bili predmet akcije kodnog naziva "Kurir". Kod pojedinih obveznika su u kontrolama utvrđeni manjkovi roba na zalihama i to u iznosu od 948.496,11 KM, a kod pojedinih viškovi roba na zalihama u iznosu od 195.353,95 KM.

Po okončanju akcije kodnog naziva "Kurir" koju su proveli službenici UIO u saradnji sa službenicima SIPA-e, inspektori Sektora za poreze UIO završili su kontrole poslovanja sedam pravnih lica čiji su vlasnici kineski državljani.

Kontrole su podrazumijevale popis svih roba koje se nalaze na zalihama. U kontrolama je utvrđen ogroman manjak roba u ukupnom iznosu od 878.917,11 KM. Na utvrđene manjkove robe biće obračunat PDV u iznosu od 17 posto. Također, kod pojedinih obveznika su utvrđeni i viškovi robe na stanju i to u iznosu 195.353,95 KM i ova je roba bila predmet oduzimanja od službenika UIO.

U narednom periodu UIO će protiv sedam pravnih lica čiji su vlasnici kineski državljani pripremiti Izvještaj o postojanju osnova sumnje da su počinjena krivična djela poreska utaja i pranje novca, koji će biti proslijeđen Tužilaštvu BiH.

Podsjećamo, u nastavku akcije kodnog naziva "Kurir" službenici UIO i SIPA-e su dana 15. aprila 2016. godine izvršili pretrese na 18 lokacija širom BiH i utvrdili da je na nezakonit način iz BiH izneseno oko 3 miliona eura.

Postoji osnovana sumnja da su pravna lica čiji su vlasnici kineski državljani u prethodnih nekoliko godina na nezakonit način uvozila robu u BiH, istu prodavali "na crno“ bez bilo kakve dokumentacije, a zatim novac pretvarali u eure i putem posrednika fizičkih lica – građana BiH, isti prenosili u susjednu Republiku Hrvatsku, odakle je novac putem jedne komercijalne banke transferisan u Kinu.

Prvobitna akcija kodnog naziva "Kurir" izvedena je krajem 2015. godine gdje je detaljnom istragom utvrđeno da su kineski državljani koji posluju u BiH i sa njima povezanim preduzećima i pravnim osobama, duži vremenski period, vršili krijumčarenje i iznošenje iz BiH velikih količina gotovog novca (u ukupnom iznosu od najmanje 15 miliona eura), koji nije transferiran platnim prometom, već je fizički krijumčaren na teritoriju Republike Hrvatske te dalje u inostranstvo. Sve prikupljene informacije i dokazi nalaze se u izvještajima koje će procesuirati Sud i Tužilaštvo BiH.