BiH
0

Akcija "Klimatske promjene i globalno zagrijavanje-kakva nas budućnost očekuje"

FENA
Centar za životnu sredinu poziva predstavnike svih nivoa vlasti u BiH da na najozbiljniji način shvate problem klimatskih promjena te da u svojim aktivnostima i planskim dokumentima osiguraju održivu energetsku budućnost na ovim prostorima, saopćeno je iz Centra.

Voditelj kampanje "Klimatske promjene i globalno zagrijavanje-kakva nas budućnost očekuje?" Miodrag Dakić, upozorava da način korištenja energije i iskorištavanja prirodnih potencijala za proizvodnju energije u BiH može da bude pokretač razvoja ovih prostora, ali ukoliko se ne uzmu u obzir utjecaji na životnu sredinu pri zadovoljavanju potreba za energijom, to može dovesti do uspostavljanja potpuno neodrživog privrednog i društvenog sistema.

Akcija se, stoji u saopćenju, provodi u okviru kampanje "Učešće javnosti u izradi Energetske strategije BiH" s ciljem informiranja i animiranja što većeg broja građana, NVO i stručnjaka zainteresovanih za pitanja energetike kako bi učešćem u procesu izrade energetske strategije osigurali održivu energetsku budućnost ovih prostora.

Svjetski stručnjaci upozoravaju da će klimatske promjene, ukoliko se ostvare u svojoj punoj mjeri, promijeniti način života kakav danas poznajemo s ekstremnim i nepovratnim utjecajima na životnu sredinu. Mjere da se klimatske promjene zaustave trebaju početi da se primjenjuju odmah, jer svaki dan odgađanja njihove primjene povećava opasnost da promijene koje poprimaju odlike globalne katastrofe neće moći biti zaustavljene.

Dakić objašnjava kako vlasti u BiH nedovoljno ozbiljno shvaćaju ovaj problem te podsjeća da je BiH jedna od malobrojnih država u svijetu koja nije potpisala Kjoto protokol, kojim se zemlje obavezuju na zajedničke napore u cilju zaustavljanja klimatskih promjena.

-Izrada i usvajanje energetske strategije BiH je jedan od kratkoročnih prioriteta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, podsjeća Dakić.