BiH
0

Akcija Izvor: Nađena droga, eksploziv i vatreno oružje, uhapšeno 19 osoba

Klix.ba
(Foto: MUP ZDK)
Devetnaest osoba uhapšeno je u akciji kodnog naziva "Izvor", koja je provedena u Zeničko-dobojskom kantonu.

Policijski službenici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona su u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Srednjobosanskog kantona te uz koordinaciju i nadzor kantonalnih tužilaca Zeničko-dobojskog kantona, proveli zajedničku akciju kodnog naziva "Izvor", gdje je pretreseno 20 stambenih objekata 19 osoba za koje su postojali osnovi sumnje da se bave neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga.

Policijski službenici su u periodu od četiri mjeseca sakupljali podatke o osumnjičenima. Došli su do saznanja o 19 osoba koje na području Zeničko-dobojskog kantona, tačnije na području općina Visoko, Breza, Kakanj i Vareš, neovlašteno proizvode i stavljaju u promet opojne droge, marihuanu i spid te time stiču zajedničku protivpravnu imovinsku dobit.

Štab sastavljen od rukovodnih službenika te 180 policajaca, u ranim jutarnjim satima 10. decembra, izvršio je pretres 20 stambenih objekata te su slobode lišili 19 osoba. Prilikom pretresa pronađene su veće količine raznih vrsta opojnih droga (marihuane i spid), vatrenog oružja, eksploziva, i ostalih dokaza koji su traženi za kriminalističku istragu protiv osoba koje su lišene.

Nad svim osobama koje su lišene slobode je izvedena kriminalistička obrada u cilju dokumentovanja krivičnih dijela "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet i opojnih droga", a 13 saslušanih predato je Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona u cilju podnošenja prijedloga za određivanje mjere pritvora.