{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Akcija "Građanin/ka to sam ja" povezuje mlade u BiH

F
27.11.2010. u 11:27
0
7
Akcija "Građanin/ka to sam ja" povezuje mlade u BiH
0
Akcija "Građanin/ka to sam ja" povezuje mlade u BiH
Stolac
U organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava BiH (YIHR BH), u nedjelju i ponedjeljak, 28 i 29. novembra, u Trebinju i Stocu bit će održana akcija "Građanin, to sam ja“. Akcija ima za cilj stvaranje aktivističke mreže mladih za djelovanje u oblasti zaštite ljudskih prava, građanskih sloboda, te borbe protiv diskriminacije i segregacije.
U okviru ovih posjeta bit će prikazan kratki dokumentarni film o Srđanu Aleksiću, te će biti održane i radionice, te diskusije o građanskoj hrabrosti, inicijativi i aktivizmu.

Tokom boravka u Trebinju, aktivisti i aktivistkinje Inicijative položit će i cvijeće na grob Srđana Aleksića, te se susresti s njegovim ocem Radetom.

"Želja nam je da s vršnjacima iz naše zemlje otvorimo prostor za razgovor o suočavanju s prošlošću, da jedni druge motiviramo da kritički promišljamo svakodnevnicu, a posebno da imamo hrabrosti reagirati i ukazati na sve što liči na segregaciju i diskriminaciju u bh. društvu", naglasio je Adis Hukanović, jedan od organizatora akcije uime Inicijative mladih za ljudska prava BiH.

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative su u okviru ovog projekta posjetili vršnjake diljem Bosne i Hercegovine s kojima su diskutovali o aktivizmu, tranzicijskoj pravdi, te razmjenjivali ideje o rješenjima u oblasti ljudskih prava.

Ovakva druženja su organizirana u Banjoj Luci, Sanskom Mostu, Brčkom, Bijeljini, Mostaru i Palama. Poslije Trebinja i Stoca, aktivisti iz svih spomenutih mjesta, sredinom decembra sastat će se u Sarajevu, kako bi kreirali zajedničku strategiju djelovanja u idućoj godini i dalje u budućnosti.

Projekat "Građanin/ka, to sam ja" odvija se pod pokroviteljstvom Civil Rights Defenders, saopćeno je u subotu iz Inicijative mladih za ljudska prava BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: