U tri kantona
10

Akcija Globus: Dvije osobe uhapšene zbog zloupotrebe položaja

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Policijski službenici Federalne uprave policije su danas pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kanton počeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva "Globus", na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona, a vezano za dokumentovanje koruptivnih krivičnih djela i njihovih izvršilaca.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po naredbi Općinskog suda Tuzla na području Tuzle lišena je slobode osoba inicijala S.K. iz Gračanice, a na području Zenice lišena je slobode osoba inicijala V.Š. iz Zenice, zbog postojanja osnova sumnje da je V.Š. počinilo produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, a S.K. krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Prilikom lišenja slobode i pretresa navedenih osoba izuzeti su predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela.

Lišeni slobode bit će kriminalistički obrađeni u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te će u zakonskom roku biti predati Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, saopćeno je iz FUP-a.

Značajnu podršku prilikom provođenja istrage pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, dok su asistenciju prilikom realizacije današnjih aktivnosti pružili pripadnici Ministarstava unutrašnjih poslova TK.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.