BiH
16

Akcija "Gas": Razbijena međunarodna kriminalna grupa

Klix.ba
Foto: Arhiv/SIPA
Foto: Arhiv/SIPA
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su danas akciju kodnog naziva "Gas“ koja se izvodi na području Hercegovine, saopšteno je iz SIPA-e.

U akciji je SIPA slobode lišila tri osobe inicijala Z.J. (1958), Š.Š. (1979) i M.O. (1968) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

U toku su pretresi objekata na četiri lokacije. Navedene aktivnosti realiziraju se u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije BiH i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Akcija "Gas“ provodi se koordinirano sa MUP-om Hrvatske, a u toku je lišenje slobode više osumnjičenih osoba i pretresi objekata na većem broju lokacija u Hrvatskoj.

Policijski službenici SIPA-e, u saradnji sa PNUSKOK i MUP-om R. Hrvatske, proveli su višemjesečnu složenu kriminalističku istragu kojom je bio obuhvaćen veći broj osoba sa područja BiH i Hrvatske. Istraga je rezultirala utvrđivanjem činjenica i prikupljanjem dokaza o kriminalnim aktivnostima osumnjičenih osoba i zapljenom preko 60 kg opojne droge "skunk“ na području Hrvatske. U realizaciji navedenih aktivnosti učestvovali su svi raspoloživi istražni kapaciteti policija dvije države.

"Osobe lišene slobode u okviru ove akcije sumnjiče sa da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe kontinuirano, u periodu od juna do novembra 2014. godine, vršili neovlašteni promet opojne droge 'skunk' iz BiH u Hrvatsku radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi", navodi se u saopštenju.

Nakon utvrđivanja potrebnih činjenica i potvrđivanja osnova sumnje, na prijedlog Državne agencije za istrage i zaštitu, Sud BiH i Tužilaštvo BiH izdali su naredbe za pretrese i lišenja slobode koja se danas realiziraju.

"Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e u Regionalni ured u Mostaru, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje", dodaje se u saopštenju.