Po nalogu Tužilaštva
15

Akcija FUP-a u Tuzli: Izuzimaju dokumentaciju nakon imenovanja novog direktora policije

A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pripadnici Federalne uprave policije izuzimaju materijalnu dokumentaciju iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Kantonalne vlade vezano za imenovanje novog direktora Uprave policije Safeta Ibrahimovića.
Akcija se sprovodi po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona iz kojeg su naveli da se poduzimaju sve potrebne mjere i radnje u cilju utvrđivanja da li su prilikom imenovanja direktora Uprave policije TK prekršene odredbe Zakona o unutrašnjim poslovima TK, kao i provjere o drugim okolnostima koje se vezuju za postupak imenovanja novog komesara.

Glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović kazao je i da se saslušavaju određeni svjedoci koji imaju saznanja o postupku imenovanja.

"Ove provjere se obavljaju u sklopu već ranije otvorene istrage protiv ministra unutrašnjih poslova TK Sulejmana Brkića koji je osumnjičen za produženo krivično djelo primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a vezano za protuzakonito djelovanje i miješanje u operativnu samostalnost direktora Uprave policije u ranijem periodu", istaknuo je Arnautović.

Nakon obavljenih provjera će biti donesena odluka da li će biti proširena istraga protiv ministra unutrašnjih poslova TK, kao i to da li će istragom biti obuhvaćene i neke druge osobe.

Podsjećamo, vlast u Tuzli jučer je podigla prašinu u javnosti nakon imenovanja Safeta Ibrahimovića na mjesto direktora Uprave policije MUP-a TK, uprkos sudskoj odluci o zabrani provođenja procedure do okončanja sudskog postupka koji je pokrenuo Dževad Korman, ranije smijenjeni direktor policije.

Kormanov pravni zastupnik advokat Damir Alić jučer je ukazao na moguće kršenje zakona zbog činjenice da prema uvjerenju koje je izdato u svrhu konkursne procedure Safet Ibrahimović ne može biti imenovan na ovu poziciju jer će u četverogodišnjem mandatu koji mu je dodijeljen steći uslove za odlazak u starosnu penziju.

Uprava policije MUP-a TK je već duži vremenski period pod lupom međunarodne zajednice zbog sumnje u regularnost ranije provedenih procedura koje su se odnosile na smjenu Kormana, ali i imenovanja vršioca dužnosti ove funkcije.