BiH
33

Akcija Čarli: Na autootpadu pronađena roba za crno tržište vrijedna pola miliona KM

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U ilegalnom skladištu na autootpadu u Velikoj Kladuši danas je pronađena roba u vrijednosti od 500.000 KM, koja je trebala prodata na crnom tržištu u Bosni i Hercegovini.

Ovo su prvi rezultati današnje akcije kodnog naziva "Čarli", koju po naredbi Suda i Tužilaštva BiH od ranih jutarnjih sati provode službenici Uprave za indirektno oporezivanje u saradnju sa kolegama iz Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje iz Sektora za provođenje propisa raspoređeni su na izuzimanje dokumentacije iz četiri špediterske kuće koje su provodile carinske postupke uvoza putničkih motornih vozila koja su carinjena u Carinskoj ispostavi Velika Kladuša.

Sumnja se da je u carinskim postupcima umanjivana vrijednost vozila koja je predstavljala osnovicu za naplatu uvoznih dažbina, te su tako naplaćene manje uvozne dažbine od zakonski predviđenih u postupcima carinjenja ovih vozila. S tim u vezi danas su privedena na obavještajne razgovore i dva službenika Uprave za indirektno oporezivanje zaposlena u Carinskoj ispostavi Velika Kladuša.

Uprava za indirektno oporezivanje je u ovom slučaju u potpunosti uključena u sve aktivnosti i daje punu podršku SIPA-i i Tužilaštvu BiH za procesuiranje svih odgovornih lica za eventualne nezakonitosti, pa tako lica koja su zaposlena u Upravi. Osim umanjivanja vrijednosti prilikom uvoznog carinjenja sumnja se da su određene osobe privremeno uvozile automobile iz inostranstva na stranim tablicama, zatim ih ostavljali na autootpadu, skidali strane tablice i vozila odjavljivali u inostranstvu, dok su se prodavala u dijelovima na “crnom tržištu” u BiH. Na taj način je oštećen budžet BiH jer nisu plaćane zakonski predviđene uvozne dažbine prilikom uvoza vozila u BiH.

Pored službenika iz Sektora za provođenje propisa UIO, na terenu su i inspektori iz Sekora za poreze koji su u današnjoj akciji zaduženi su za popis zaliha i provjeru knjigovodstvenog stanja kod poreskog obveznika iz Velike Kladuše. Po okončanju svih aktivnosti na terenu biće poznato više informacija, saopćeno je iz UIO BiH.