BiH
327

Akcija "Bosna": Na molbu kolega iz SDA Džananović trebao zaposliti Keserovića u Elektroprivredu BiH

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na Općinskom sudu u Sarajevu danas je održano ročište za uhapšene osobe u akciji "Bosna" koja je provedena u petak u popodnevnim satima, a po prijedlogu Tužilaštva Kantona Sarajevo za određivanje jednomjesečnog pritvora.

Advokat Eseda Džananovića, izvršnog direktora za distribuciju Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Ifet Feraget za Klix.ba je kazao da njegov klijent nema nikakve veze s ostalim uhapšenima u akcija "Bosna" te da nije nikoga zapošljavao za novac.

Prilikom iznošenja dokaza, odbijen je prijedlog Tužilaštva KS za isključenje javnosti. Feraget nam je kazao da ne postoji nikakva opravdanost za Džananovićevo pritvaranje jer nema dokaza koji bi ga mogli povezivati s bilo kakvim zapošljavanjem za novac.

"Džananović mi je rekao da su ga generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kao stranačke kolege zamolile da zaposli Ismeta Keserovića, koji je inače slabog imovinskog stanja. Elektroprivredi BiH je trebao radnik kao što je Keserović, a Džananović prema Pravilniku o radu ima pravo da u situacijama kada mu treba radnik zapošljava i neposredno, a ne uvijek na osnovu javnog konkursa koji nekada traje i po nekoliko mjeseci jer posao Elektrodistribucije ne trpi", kazao je advokat Feraget.

Prema njegovim riječima, Džananović je kod podređenog direktora Ediseja Sjerotanovića intervenirao u Zenici, odnosno molio ga da zaposli Keserovića jer su i on i njegova porodica siromašni.

"Inače, on je sin čovjeka koji dugo vremena radi u Elektroprivredi BiH. Ne postoji nikakva veza Džananovića s ostalim uhapšenim osobama u akciji 'Bosna' niti on poznaje bilo koga od ostalih osoba", dodao je Feraget.

Branioci uhapšenih su iznijeli svoje stavove po prijedlogu Tužilaštva. Advokat prvoosumnjičenog Safeta Bibića je kazao da njegov branjenik dugi niz godina poznaje uhapšene Senada i Nedžada Traku te da ga je Ramiz Karavdić, koji je također uhapšen zvao nekoliko puta. Na kraju su se sastali u Zenici, na insistiranje Karavdića.

Insistiranja za zapošljavanje Keserovića bilo je i s druge strane, a advokat prvoosumnjičenog Safeta Bibića, glavnog tehničara ORL odjela na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas je kazao da njegov klijent dugi niz godina poznaje također uhapšene Senada i Nedžada Traku te da ga je Ramiz Karavdić, koji je također uhapšen zvao nekoliko puta.

Bibić je navodno obećao da će pokušati intervenirati za zapošljavanje Ismeta Keserovića u Elektroprivredu BiH.

Večeras u 18 sati je rok do kojeg sudija mora donijeti odluku po prijedlogu za pritvor jer ističu 72 sata, a prva osoba je uhapšena u petak oko 18 sati.

Osim Džananovića, Bibića i Ramiz Karavdića, u subotu u jutarnjim satima u nastavku akcije uhapšen je i otac Nedžada Trake i zastupnik BPS-a Sefer Halilović, u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Senad Trako.