Tužilaštvo BiH
10

Akcija "Balkanski kartel": Pretreseno ukupno 28 lokacija, kuća, stanova i preduzeća

A.D.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
U međunarodnoj akciji "Balkanski kartel" u kojoj je učestvovala i Bosna i Hercegovina, predstavnici tužilaštava i agencija za provođenje zakona, prikupljaju dokaze za krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za pranje novca u velikim iznosima, putem ulaganja u nekretnine u više zemalja, a koji potiče kao nezakonita imovinska korist iz krijumčarenja narkotika.
Međunarodna mreža osoba osumnjičenih za pranje novca, je identificirana radom institucija Holandije, Belgije, Španije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, uz pomoć i suradnju EUROJUST-a i EUROPOL-a, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

"Nakon sačinjavanja operativnog plana, dogovoren je zajednički početak akcije, koja je jučer istodobno realizirana u svih pet zemalja, od čega je dio aktivnosti realiziran u BiH u okviru operacije Balkanski kartel. Prilikom izvođenja akcije u svim državama, izvršeno je blokiranje imovine u višemilionskoj vrijednosti, za koju se sumnja da je pribavljena kaznenim djelima, uključujući velike iznose novca, skupocjene automobile, nekretnine i drugu imovinu", saopćili su. Dodali su da je pretreseno ukupno 28 lokacija, kuća, stanova i preduzeća.

Podsjetimo, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su tokom akcije kodnog naziva "Balkanski kartel", u sklopu koje se istražuju aktivnosti braće Mirze i Ervina Gačanina iz Sarajeva, blokirali račune na kojim se nalazi 400 hiljada konvertibilnih maraka i zaplijenili skupocjene automobile.

Braća Gačanin su, prema informacijama koje smo dobili iz izvora bliskih istrazi, povezani sa Smailom Šikalom i Davidom Cufajem koji su uhapšeni u velikoj akciji u Peruu zbog droge.