BiH
9

AKAZ: Akreditacije i certifikati kao garant kvaliteta i sigurnosti

FENA
Treći Dani kvaliteta u zdravstvu u FBiH 2015 naziv je skupa koji će danas biti održan u Sarajevu u organizaciji Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ).

Bit će to prilika da se zdravstvenim ustanovama koje su prošle kvalikatornu fazu dodijele certifikacije i akreditacije za 70 timova porodične medicine Domova zdravlja Sarajevo, 17 apoteka, šest centara za mentalno zdravlje i tri drop-in centra Asocijacije 'Margina'.

"Dane kvaliteta organiziramo kao godišnji osvrt na stanje kvaliteta i sigurnosti u zdravstvenim ustanovama FBiH. Bit će to i prilika da, uz dodjelu akreditacija i certifikacija zdravstvenim ustanova, dodijelimo priznanja i zahvale zaslužnim institucijama i pojedincima za proteklu godinu", kaže direktor AKAZ-a Ahmed Novo.

Javne ustanove kojima su dodijeljene akreditacije i certifikacije imat će istaknute naljepnice da bi korisnici znali da se radi o ustanovi koja zadovoljava standarde kvaliteta i sigurnosti.

U dijelu programa simpozija, koji će biti posvećen dodjeli priznanja, predstavit će i grafičko rješenje naljepnica koje će krasiti zdravstvene ustanove i apoteke koje su prošle kvalifikatornu fazu uspostave sistema sigurnosti odnosno kvaliteta.

"Naljepnica Q za kvalitet prepoznatljiv je znak koji će korisnicima zdravstvenih usluga jasno odaslati poruku da je nositelj tog znaka ustanova koja ima dokaz o pregledu i utvrđenoj uspostavi sistema sigurnosti i kvaliteta u skladu s pozitivnim propisima", kazao je Novo.

Ističe da su u ovoj godini ostvarili uspješnu saradnju sa zdravstvenim ustanovama Federacije BiH ali i mnogim stranim i domaćim partnerima u projektima od opće važnosti za sve korisnike zdravstvene zaštite, zdravstvene i medicinske radnike i građane BiH.