BiH
0

Akademska zajednica: Građani vas plaćaju i imaju pravo tražiti da radite

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pripadnici akademske zajednice iz Sarajeva pozivaju univerzitetske i srednjoškolske profesore, nastavnike i učitelje, javne i kulturne radnike u BiH da im se pridruže u traženju elementarnog prava - "da budemo građani zemlje u kojoj institucije vlasti rade svoj posao u interesu i za dobrobit tih istih građana".

Naime, izražavaju nezadovoljstvo jer je, kako kažu, nezamislivo da živimo u zemlji u kojoj se, neizvršenjem presude Ustavnog suda, novorođenim građanima ne daje osnovno pravo da se matičnim brojem potvrdi njihovo postojanje.

"Nezamislivo je, ali očito moguće, da živimo u zemlji u kojoj se, neizvršenjem presude Evropskog suda za ljudska prava, nekim građanima ne daje pravo da budu građani u pravom smislu te riječi. Također, nezamislivo je da izvršna i zakonodavna vlast bez posljedica građanima stavlja do znanja da ne radi svoj posao", navedeno je u saopćenju.

Odbijaju, kako se naglašava, sve pokušaje političke manipulacije protestima, kojima građani žele pozvati vlasti da se prema njima ponašaju odgovorno.

"Građani su glasali, svojim porezima plaćaju tu vlast i imaju pravo da od nje traže da radi svoj dio posla. Akademska zajednica je sastavni dio svakog društva. Svi zahtjevi su i naši zahtjevi", navodi se u saopćenju.

U potpisu su slijedeći pripadnici akademske zajednice: Adnan Busuladžić, Adnan Kaljanac, Alisa Mesihović, Amela Šehović, Amer Osmić, Amila Kasumović, Amila Ždralović, Amina Šiljak-Jesenković, Amira Sadiković, Amra Šačić, Asim Mujkić, Đenita Tuce, Dino Abazović Dino Đipa, Dženana Husremović, Edin Adilović, Fahd Kasumović, Ifeta Čirić, Ivana Nevesinjac, Ivica Tokić, Lara Hedžić, Larisa Kasumagić, Lejla Turčilo, Maida Koso, Nedžma Džananović, Nejla Kalajdžisalihović, Nina Hadžiahmetović, Petar Jeleč, Ratko Đokić, Salmedin Mesihović, Samir Forić, Sanela Čekić-Bašić, Sanela Mešić, Saša Drače, Sead Turčalo, Selma Đuliman, Sevima Sali-Terzić, Suada Imamović-Muharemović, Valida Repovac, Zlatan Šabić i Amira Sadiković.