BiH
0

Akademik Loga: Nije sve u nogama, BiH ima vrijednih stvari i u "glavi"

FENA
Slobodan Loga (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Slobodan Loga (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Član Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH akademik Slobodan Loga razočaran je trenutnim stanjem nauke u BiH i tretiranjem nauke u društvu.

"Mi smo sigurno jedna od posljednjih država kad je u pitanju publikovanje radova. Kada je u pitanju citiranost, mi smo pri kraju ljestvice država na Balkanu", kazao je on.

Pozdravlja uspjehe i nivo plaćenosti bh. nogometaša, ali smatra da "BiH ima jako vrijednih stvari i u glavi".

"Ne mogu se oteti utisku, kad pogledam da je bh. nogometna reprezentacija 14. na svijetu, da pomislim da BiH uglavnom ima, sve što je vrijedno, u nogama. Ipak, smatram da ona ima jako vrijednih stvari i u glavi, ali da ti kapaciteti nisu dovoljno iskorišteni", kazao je.

Akademik Loga, zajedno sa predstavnicima drugim javnih visokoškolskih i naučnih ustanova u Federaciji BiH, potpisao je u petak u Sarajevu ugovore o finansijskoj podršci Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke (FMON) programima koji se odnose na razvoj nauke.

On je istaknuo razumijevanje ministarstva, posebno ministra Damira Mašića za tu oblast, ali i naglasio da su "objektivne okolnosti prilično nepovoljne za nas".

"ANU BiH bori se sa izuzetnim teškoćama da preživi. I bez obzira na sve teškoće kroz koje je prolazila, ANU BiH je jedna od najjačih izdavačkih kuća kad je u pitanju produkcija naučnih radova", kazao je akademik Loga.

Od ukupnog iznosa (više od 1.800.000 KM) namijenjenih za 19 javnih visokoškolskih i naučnih ustanova u FBiH, ANU BiH je dodijeljeno 110.000 KM. Akademik Loga primjećuje da ta sredstva nisu dovoljna, ali "očekuje da će ih u budućnosti biti više".