BiH
159

Akademijom u Sarajevu obilježeno 15 godina Granične policije BiH

FENA
Dan Granične policije Bosne i Hercegovine i petnaestogodišnjica ove institucije obilježeni su danas akademijom u Sarajevu.

Jedan od sadržaja bio je dodjela medalja za hrabrost trojici zaslužnih pojedinaca kojima je ta izuzetna priznanja, dodijeljena na prijedlog direktora Zorana Galića, uručio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Jedan od dobitnika je Niko Čukić, kormilar u jedinici Granične policije Brod, narednik.

On je u vrijeme majskih poplava prošle godine u BiH požrtvovano i hrabro evakuirao više dana ugrožene ljude.

Medalju za hrabrost dobio je i Vinko Pejović iz Jedinice granične policije Hum jer je često pomagao građanima u vanrednim situacijama i bio u spasilačkim akcijama tokom poplava.

Pejović je maja 2013. godine učestvovao u spašavanju državljanina Srbije koji se utapao u rijeci Tari, a idućeg mjeseca u izvlačenju državljanke Litvanije iz te rijeke.

Maja 2014. bio je jedan od spasilaca ugroženih iz potopljenih područja Željeznog polja, Topčić-polja, Doboja i Brčko,g a mnogo puta je doprinio i dopremanju osnovnih životnih namirnica u vanrednim situacijama.

Policijsku medalju za hrabrost je dobio i Damir Topalović, pomoćnik komandira za organizaciju i operacije Jedinice za nadzor i osmatranje Centralnog istražnog ureda. On je u augustu prošle godine spasio desetogodišnju djevojčicu iz živog pijeska u rijeci Drini u Goraždu.

Na akademiji održanoj povodom petnaestogodišnjice i Dana Granične policije, dodijeljena su i druga priznanja i zahvalnice policijskim jedinicama i pojedincima.

Zvanicama su se obratili direktor Zoran Galić i državni ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Direktor je podsjetio na osnivanje institucije i dodao da se kontrola na granici dugoj 1.600 kilometara, na 88 graničnih prijelaza, danas obavlja shodno najboljim standardima i praksama srodnih agencija u Evropi.

Uposleno je oko 2.200 djelatnika, a po važećem Pravilniku o unutrašnjem ustrojstvu, potrebno je još 450.

"Nedavno je okončan proces odabira za školovanje VII klase kadeta, 120 polaznika. Mlade kolege će zasigurno biti nova snaga za daljnji uspješan razvoj ove policijske agencije te djelimčino ublažiti problem nedostatka kadrova", rekao je.

Kao značajan naopredak u radu institucije, Galić je naveo uspostavu jedinstvenog informacijskog sistema čija je okosnica aplikacija za granične provjere.

Naveo je također kvalitetnu suradnju s drugim, najvišim institucijama BiH, kao i s ministarstvima unutrašnjih poslova Federacije BiH i Republike Srpske, policijom Brčko Distrikta i svim kantonalnim ministarstvima.

Po riječima Zorana Galića, intenzivirana je i međunarodna saradnja.

"Ona se s MUP-om Hrvatske odvija intenzivnio na svim razinama budući da nam je pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji dodatan izazov za unapređenje graničnih provjera i nadzora državne granice. Ništa manjeg intenziteta nije ni saradnja s MUP-ovima i graničnim policijama Srbije i Crne Gore. U prošloj godini je s policajcima susjednih zemalja provedeno 2.369 mještovitih ophodnji, što je skoro 1.000 više nego 2013.", riječi su direktora Galića.

Ministar Dragan Mektić je naveo da su u relativno kratkom periodu postignuti izuzetni rezultati institucije, od ustrojstva Granične policije kao moderne policijske agencije, uspostave kontrole na cjelokupnoj granici BiH, stvaranja sigurnosne barijere za svaki oblik prekograničnog kriminala, do bolje sigurnosti putnika i olakšavanja protoka ljudi i roba.

"Brojne provedene akcije dosad govore da je ova agencija sposobna i spremna za nasjloženije istrage i presijecanje krminalnih ruta. Uz kvalitetnu osposobljenost policijskih službenika i inespektora, uvezanost s drugim policijskim i pravosudnim agencijama, posebno nas raduje dobra saradnja s policijama regionalnih zemalja", rekao je Mektić.

Ministarstvo na čijem je čelu će dati puni doprinos u jačanju regionalne suradnje, stvaranju adekvatnih uvjeta za rad policije te usvajanju evropskih standarda, obećao je.

Povodom skorog apliciranja Hrvatske za ulazak u Šengen zonu, naveo je da će bh. granični policajci biti čuvari vanjske granice Evropske unije.

Mektić je uvjeren da će Bosna i Hercegovina biti spremna za taj odgovorni zadatak "kojim ćemo pokazati odlučnost da kao bezbjednosni sektor budemo pouzdan partner EU, a time ispunimo jedan od najvažnijih uslova za članstvo u porodici evropskih zemalja".