BiH
389

Akademijom obilježena 56. godina Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Akademijom u Narodnom pozorištu obilježena je 56. godina Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Sarajevu.

Prisustvovali su brojni profesori, studenti, dekani, rektor Univerziteta, predstavnici vlasti u Kantonu Sarajevo i drugih obrazovnih institucija te ostale zvanice.

Dodijeljena su priznanja pojedincima i institucijama čiji je angažman doprinio razvoju i ugledu ove visokoškolske ustanove, jedne od najznačajnijih u Bosni i Hercegovini, s časnom misijom obrazovanja mladih ljudi iz fundamentalnih nauka.

Dekan Mustafa Memić rekao je da rezultati studenata i nastavnog kadra svrstavaju ovaj fakultet, s pet odsjeka, u sam vrh akademskih ustanova u BiH,te da osnovna zadaća, obrazovanje mladih ljudi, nije prestajala ni trenutka.

Nastavnici i saradici Fakulteta objavili su veliki broj naučnih radova, a veliki je broj primjera uspješnosti njegovih studenata u svijetu, kazao je također Memić.

Bivši dekan PMF-a i sadašnji rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj nazvao je Prirodno-matematički fakultet jednom od najprestižnijih visokoškolskih ustanova u regiji, što, po njegovim riječima, ilustruje i podatak da bivši studenti postižu zapažene uspjehe kao profesori na svjetskim univerzitetima od Amerike do Australije.

Škrijelj je naglasio da kao rektor nikad više neće dozvoliti da politika određuje razvoj Univerziteta. U ovoj prilici, pred zvanicama povodom 56. godišnjice PMF-a, izgovorio je to "kao njegovu vrlo ozbiljnu zakletvu".

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, koja se složila s rektorovim riječima, dodala je da politika ne smije biti u obrazovnim institucijama, a da Vladine institucije treba da pomognu u razvoju naučno-istraživačke misije i ostvarenju pretpostavki za kvalitetno obrazovanje.

Prirodno-matematički fakultet osnovan je 1. decembra 1960. godine, ali su temelji postavljeni deceniju ranije, 1950., objedinjavanjem prirodinih i matematičkih nauka na odsjeku Filozofskog fkakulteta u Sarajevu.

Prva dekanesa bila je Smilja Mučibabić čiju je ulogu u časnoj misiji visokoškolske ustanove naglasio sadašnji rektor Sarajevskog univerziteta.

Rekao je i da je izuzetno počastvovan što su akademiji u Narodnom pozorištu prisustvovali večeras i članovi porodice prve dekanese, koji su za ovu priliku doputovali iz više gradova bivše Jugoslavije.