SDPBiH
0

Akademija nauka RS nagrađuje negiranje genocida

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH smatra kako je primanje Petera Handkea u članstvo Akademija nauka Republike Srpske jasan signal da se intelektualna elita RS-a uopće ne stidi zločina i genocida počinjenih u ime RS-a.
  • Naprotiv, negiranje činjenica i revizionizam se nagrađuje i primanje Handkea je najnoviji primjer toga. Djelo i lik Petera Handkea su poznati svijetu po negiranju genocida u Srebrenici i zalaganju za politiku i zločine Slobodana Miloševića. Među puno laži i fašistoidnih izjava i eseja, ipak se izdvaja Handkeova tvrdnja da su muslimani poznati po tome što sami sebe vole ubijati i da stoga zločina nad njima vjerovatno nije ni bilo, navode iz SDP-a BiH.

Činjenica da je Handke primljen da bude član institucije koja se finansira novcem poreznih obveznika BiH, smatra SDP, sama je po sebi zapanjujuća, ali je muk i tišina stranaka koje tvrde da se bore za interese povratnika i multietničku BiH još više zabrinjavajuća.

SDP također podsjeća da je predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović ujedno i predsjednik Akademije nauka RS, te navodi da će njegova biografija "kao člana raznoraznih kriznih štabova koji su sprovodili etničko čišćenje sada biti obogaćena zajedničkim članstvom sa istomišljenikom Handkeom".

Nastavak ovakve politike institucija RS-a jasno pokazuje da se predstavnici iz RS-a bore protiv prijedloga zakona o zabrani svih neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola u Parlamentu BiH, jer bi i službene institucije RS-a bile u opasnosti, navedeno je u saopćenju SDP-a BiH.