Generacija 33.
328

Akademija FMUP-a: Promovirano 115 novih policajaca

Klix.ba
FOTO: FMUP
Foto: FMUP
Na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova danas je promovirana 33. generacija polaznika za čin "policajac".

Promovirano je ukupno 115 polaznika, od kojih je 75 iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, 25 iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona i 15 iz Federalne uprave policije.

"U ime XXXIII generacije polaznika za čin „policajac“ prisutnima se obratio kadet Miladin Ibro zahvalivši se ministru Aljoši Čamapari i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova na podršci, direktoru Policijske akademije, kao i uposlenicima Policijske akademije FMUP-a, što su nesebičnim zalaganjem dio svog iskustva prenijeli na buduće policijske službenike", saopćeno je iz FMUP-a.

"Cilj nam je policijsku obuku podići na nivo kakav je u zemljama EU, imajući uvijek na umu ulogu i misiju policije, a ona je prije svega da štiti ustavni poredak zemlje i garantuje ličnu i imovinsku sigurnost građana. U potpunosti smo svjesni naše uloge u sistemu sigurnosti, svjesni da je Policijska akademija embrion policijske obuke, mjesto gdje budući policijski službenici stiču osnovna policijska znanja i vještine, te prolaze određene specijalističke obuke. Uz potrebnu podršku, spremni smo odgovoriti na promjene i izazove koji su pred nama, i time doprinijeti sveukupnoj ličnoj i imovinskoj sigurnosti građana u BIH.“, izjavio je Nusret Beširević, direktor Policijske akademije FMUP-a.

Nakon obraćanja direktora prisutnima se obratio i ministar Čampara istaknuvši značaj Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova kao respektabilne ustanove, koja je zadržala kvalitet rada i dan danas.

"U toku 2017. godine na ovoj akademiji se školovao 321 polaznik za čin 'policajac' i 'mlađi inspektor', dok su se u prvoj polovini ove godine školovala 182 polaznika, a do kraja godine planirano je školovanje oko 400 polaznika. Različite vidove stručnih obuka u toku 2017. godine pohađalo je 3.852 polaznika, a u prvoj polovini 2018. godine 1.227 polaznika“, rekao je on.

Također, je naglasio da ovi podaci dovoljno govore o mogućnostima koje ova akademija pruža, kvalitetu obuke, kao i o kvalitetu nastavnog osoblja, koje je tom prilikom pohvalio za sav dosadašnji trud i napore koje su ulažili kako bi održali kvalitet nastave i polaznike, buduće policajce, obučili da se uhvate u koštac sa svim izazovima policijskog posla.

Promociji su također prisustvovali kantonalni ministri unutrašnjih poslova, policijski komesari, rukovodioci policijskih agencija, predstavnici međunarodnih organizacija i mnogi drugi