|

Ajvaz-dedin han će dovesti goste u Prusac

Ajvaz-dedin han će dovesti goste u Prusac
292
Piše: E. M.
13.12.2015. u 22:22
45
komentara
292

dijeljenja
1/4 Izgled Ajvaz-dedinog hana (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
2/4 Načelnik Donjeg Vakufa Huso Sušić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
3/4 Projekat o izgradnji završen i čeka sponzore (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
4/4 Načelnik Donjeg Vakufa Huso Sušić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Proteklih mjeseci u Donjem Vakufu završena je izrada projektne dokumentacije za Ajvaz-dedin han u Pruscu, čija bi izgradnja doprinijela razvoju turizma na ovom području.
Prilikom obilježavanja kulturno-vjerske manifestacije Dani Ajvatovice hiljade vjernika i posjetitelja iz cijele Bosne i Hercegovine i zemalja svijeta posjeti Prusac. Problem s kojim su se susretali jesu smještajni kapaciteti ukoliko bi ostali noćiti nekoliko dana, ali izgradnja Ajvaz-dedinog hana trebala bi biti prekretnica u tome.

U razgovoru za Klix.ba načelnik Općine Donji Vakuf Huso Sušić je kazao:

"Ajvatovica je od velikog značaja za nas u Donjem Vakufu i sve Bošnjake u BiH i zemljama svijeta. Tim povodom, mi smo davno krenuli u izgradnju neke infrastrukture koja bi olakšala boravak posjetitelja na Ajvatovici, a projekt Ajvaz-dedinog hana je nešto što bi nam trebalo dati vjetar u leđa. Sada smo na pozitivnoj nuli, a ideja se rodila kad smo shvatili da bismo tako mogli zadržati turiste i po nekoliko dana", kazao je Sušić.

Sušić se nada da bi se izgradnjom Ajvaz-dedinog hana aktivirali i privatni interesi, nakon čega bi se počela graditi prenoćišta, apartmani i hoteli koji bi ponudili recepture bosanskih tradicionalnih kuhinja i druge sadržaje.

"Sve su to neki užici koje bi domaćini trebali priuštiti našim gostima, a mi ćemo to pokušati aktivirati gradnjom hana", dodao je Sušić.

Han je zamišljen da bude spoj moderne i tradicionalne gradnje sa staklenim dijelom na sredini koji bi predstavljao raspuknuće između dvije stijene.

"Projekat je zamišljen tako da liči na Ajvaz-dedinu stijenu. Han ima izgled puknute stijene i u stilu je stare gradnje Prusca. Projekat je završen i sada idemo u traženje određenih sponzora da vidimo kako doći do rezultata", izjavio je Sušić te dodao da će han biti smješten na terenu Medžlisa Islamske zajednice.

Načelnik Donjeg Vakufa je dodao da je pored ovih sadržaja potrebno napraviti i posebnu ponudu suvenira kao što je to slučaj u Međugorju.

"Mi skoro svakog dana imamo posjete Ajvatovici, ali to je najviše izraženo u ljetnim danima. Problem je što nemamo ponuditi ništa našim gostima, zbog čega smo napravili jednu delegaciju i otišli u Međugorje, jer smo htjeli 'kopirati' njih s obzirom na to da je Međugorje na principu Ajvatovice. Po povratku smo zaključili da nam je potreban sličan biznis i na Ajvatovici", dodao je Sušić.

Ajvaz-dedin han projektovan je u dimenzijama 33x12 metara, a bio bi opremljen parkinzima, modernim restoranom i smještajnim kapacitetima. Također, predviđena je i štala za konje kako bi turisti koji obilaze kulturno-vjerske sadržaje, kao i konjanici tokom Ajvatovice, to mogli uraditi na konjima i u tradicionalnim nošnjama.
Prijavi grešku


Komentari (45)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...