BiH
0

Ajnadžić: Zetra jedna od najsigurnijih dvorana u Evropi

FENA
Zetra
Zetra
Olimpijska dvorana Zetra ispunjava sve sigurnosne norme, protivpožarne standarde u punom kapacitetu i sigurnost metalne konstrukcije, saopćio je danas na pres-konferenciji rezultate Komisije za ispitivanje tehničke ispravnosti dvorane Zetra, direktor KJP ZOI '84. Nedžad Ajnadžić.

"Ispitivanje je izvršeno i po standardima za metalnu konstrukciju dvorane ovoga tipa potrebno je 125 kg opterećenja na jedan metar kvadratni, Zetra taj standard premašuje i ona je spremna izdržati teret od 200 kg po metru kvadratnom. Samim tim jedna je od najsigurnijih dvorana u Evropi", kazao je Ajnadžić.

Komisiju za ispitivanje tehničke ispravnosti dvorane Zetra formirao je direktor ZOI '84., nakon što je pitanje sigurnosti Zetre pokrenuo na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo 30. januara poslanik Nermin Pećanac.

Direktor KJP ZOI '84. je naglasio da je kontrola kvaliteta sanacije čelične konstrukcije Zetre završena te da je ona elaborirana u sedam knjiga, odnosno napisana na 1.500 stranica. Kontrolu je radio Institut za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

"Nadležena općinska administracija dala je uredno sva odobrenja, počevši od odobrenja sanacije, odobrenja za izvođenje pripremnih radova, rješenje za urbanističku saglasnost i upotrebna dozvola i sve što je neophodno za gradnju", kazao je Ajnadžić.

"Suprotno tvrdnji da tehnički prijem nije završen, govori izvještaj za koju je formirana stručna komisija za tehnički pregled izvedenih radova na rekonstrukciji objekta Zetre. U sastavu komisije koji su pregledali sve ono što je bitno za tehnički prijem bilo je 24 člana, odnosno eksperta, a predsjednik komisije bio je Kenan Šaković, dipl. ing. arhitekture", kazao je Ajnadžić.

On je naglasio da je ove godine upućen zahtjev za provjeru, odnosno preispitivanje čelične konstrukcije te da Institut za materijale i konstrukcije izvrši ponovno mjerenje.

"Pokrenuli smo i proceduru provjere protivpožarne sigurnosti u sastavu kompleksa Zetra, a tražimo i izvođača za tzv. zaštitni sloj ili protivpožarno premazivanje željezne konstrukcije", kazao je direktor KJP ZOI '84.

Ajnadžić je naglasio da ZOI '84. povodom godišnjice olimpijskih igara i godišnjice firme organizira niz manifestacija koje će upravo biti održane u Zetri. Između ostalog, 7. februara bit će održan spektakl "Champions on Ice", a 10. februara u Zetri bit će upriličen prijem za penzionere firme.

Pored tih manifestacija, u Zetri će biti održan i koncert Halida Bešlića, a imamo zahtjev za održavanje koncerata Olivera Dragojevića, Tereze Kesovije i drugih umjetnika, kazao je Ajnadžić.