Sarajevo
113

Ajnadžić: U Hastahani se neće graditi neboderi, u ćošku parka bit će poslovni objekt

A. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić istakao je kako se u parku Hastahana na Marijin-Dvoru neće graditi nikakvi neboderi, kako javnost većinom zamišlja, kao i to da će biti sačuvan veliki dio zelene površine.
Centralna banka BiH zemljište površine 2.290 kvadrata dobila je za 4,7 miliona KM, a na ovoj lokaciji planira graditi poslovni objekt i parking mjesta. Ajnadžić je istakao kako će na tom prostoru biti isključivo onaj sadržaj koji je predviđen u prostorno-planskoj dokumentaciji.

"Na 1.000 kvadratnih metara površine bit će poslovni objekt u ćošku Hastahane, a sve ostalo na 10.700 kvadratnih metara bit će park sa zelenim površinama, sportskim sadržajem i pratećim mobilijarom. Također ćemo naručiti projekt i u završnoj je fazi odabir projektanta za više etaža podzemnih garaža u Hastahani s obzirom na to da je neophodno riješiti saobraćaj u mirovanju na području Centra", naglasio je načelnik Ajnadžić.

U sastav prve etaže poslovnog prostora ulazi umjetnički paviljon i sjedište mjesne zajednice, kao i sala za društvene sadržaje.

"Još jednom naglašavam da se u Hastahani neće graditi nikakvi neboderi i ništa što projektom nije predviđeno", istakao je Ajnadžić

Spomenuo je i to da još ne zna kada će biti započeta gradnja na području Hastahane, ali da se očekuje da početkom marta investitor uđe na parcelu koja je označena i izmjerena.

"Naravno, investitor je obavezan raspisati javni konkurs za arhitektonsko rješenje koje mora biti primjereno prostoru i u kojem će biti i članovi komisije i predstavnici općinske administracije i građani iz nevladinog sektora s područja Marijin-Dvora", naveo je Ajndažić i dodao da tempo radova zavisi od investitora.